Otvorene kvalifikacije za SP: FIBA-in veliki besmisao

Spor između FIBA-e i ULEB-ove Eurolige obilježio je košarkaški svijet u posljednje vrijeme. Zakuhtalo je ovog ljeta, kad je FIBA apelirala na Euroligu da promijeni rasporede igranja, kako bi se igrači iz Eurolige mogli natjecati u novom sustavu kvalifikacija za SP.

Naime, Euroliga nije prihvaćala novi sustav koji bi se igrao u šest kvalifikacijskih “prozora” uslijed sezone — što je neprihvatljivo euroligaškim klubovima i Euroligi, koji drže da je takav sustav prevelik teret za igrače i da donosi velike rizike ozljedama. Usto, u takvom obliku kvalifikacija, koji bi se odigravao i za vrijeme NBA sezone, reprezentacije ne mogu računati ni na NBA-igrače. Bez NBA-igrača, drže u ULEB-u, besmisleno je igrati kvalifikacije.

Čelni čovjek FIBA-e, Patrick Baumann, opleo je po Euroligi, a ni čelni čovjek ULEB-a, Jordi Bertomeu, nije zatvarao usta u suprotnom pravcu. Ipak, s obzirom na to da obje organizacije gube u toj nesnošljivosti, kompromis je pokušan i FIBA je predložila novi raspored gdje je kvalifikacijske cikluse pomaknula samo za par dana unaprijed. Euroliga je odbila uz obrazloženje da to ne riješava problem i predložila svoj sustav kvalifikacija, gdje bi se kvalifikacije održale ljeti, iza sezone. Na taj bi način i NBA igrači mogli nastupiti, a cijeli kolovoz bio bi mjesec odmora za igrače.

Na kraju je FIBA premjestila rasporede za jedan dan i tako priznala poraz u prvoj bitci. Ipak, to nije urodilo željenim efektom i euroligaški klubovi i dalje uglavnom nisu dopuštali svojim igračima na kvalifikacije. Tako ni naš Kruno Simon nije iz svog Efesa, koji nastupa u Euroligi, mogao doći pomoći nacionalnoj selekciji. Nacionalni savezi su morali pojedinačno riješavati “igrač-klub” relaciju da bi agitirali za svoje igrače. Uglavnom su to radile, eto, bez uspjeha. Barem u ovom prvom kvalifikacijskom “prozoru”, koji je započeo jučer. A ima ih čak šest.

Poslije, kad je Baumann vidio kako se “guši” i kako je poražen od Eurolige, počeo je “pljuvati” po Betomeuu i Euroligi. Tu je jasno dao do znanja da je nenastupanje NBA-igrača uzeo “zdravo za gotovo”. Dakle, “zdravo za gotovo” je uzeo da jedan Dario Šarić i Bojan Bogdanović ne nastupaju u kvalifikacijama za Hrvatsku, kao ni Hezonja, Žižić, Bender i Zubac. Dao je jasno do znanja da uzima “zdravo za gotovo” da jedan Giannis Antetokoumpo ne nastupa za Grčku; jedan Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica i Nikola Jokić za Srbiju; Jusuf Nurkić za Bosnu i Hercegovinu; Goran Dragić za Sloveniju — kao i preko 100 internacionalnih igrača u NBA-u za svoje reprezentacije.

Postavilo se pitanje, “Kakve su kvalifikacije bez najboljih igrača?” i “Je li pošteno prema igračima koji izbore plasman na SP da poslije na samom SP imaju malu ili nikakvu ulogu, s obzirom na to da bi tad NBA-igrači (i oni iz Eurolige) mogli nastupiti?”.

Nadalje, jasno je da bi kvalifikacije u takvim okolnostima, bez NBA-igrača i onih iz Eurolige, bile znatno nekvalitetnije. Velika bi mogućnost postojala da jedna od velikih reprezentacija, poput one Španjolske ili Francuske, ne ostvari plasman u takvom oslabljenom rosteru i svojim odsustvom znatno oslabi kvalitetu nadolazećeg SP-a. Recimo, Francuzi su ostali bez  čak devet igrača(!). Nije nevjerojatno da bi FIBA, u slučaju njihova neprolaska, poslala pozivnicu takvim “velikim repkama”, čim bi do kraja srušila kredibilitet nastupanja za nacionalnu selekciju.

Bertomeu, što je još ironičnije, prepoznaje taj rizik koji je u njegovom sustavu snašao “velike reprezentacije”, ali misli da je rješenje tako jednostavno — Euroliga pusti igrače i problem riješen.

Možda i najbitniji akter same priče, oko kog se sve vrti, su igrači — a oni složno staju na stranu Eurolige.

Otvaranje kvalifikacija i kompliciranost samog sustava

Kvalifikacije, koje su za kontinent Europu počele jučer, igraju se u dvije runde. U prvoj rundi je 32 reprezentacije podijeljeno u osam skupina. U skupini se igra po šest kola, po principu “svatko sa svakim” kući i gostima. Po dva kola igraju se u ovom mjesecu (jučer i sutra), po dva u veljači i lipnju iduće godine. U svakoj skupini dalje idu po tri momčadi (od četiri) s najboljim plasmanom njima pripadajuće skupine. Tako ispada osam kvalifikanta a u drugu rundu idu 24 reprezentacije.

U drugoj rundi se 24 preostale reprezentacije dijele u četiri skupine s po šest reprezentacija, na način da se po dvije skupine iz prve runde spajaju (3+3) i tako tvore šest kandidata po svakoj skupini. Druga runda otvorit će se u rujnu 2018., nastaviti u studenom, a okončati u veljači 2019. Iz svake skupine će dalje po tri najbolje plasirane reprezentacije, čim će ukupan broj europskih nacionalnih predstavnika na SP-u s 24 pasti na 12 reprezentacija. SP počinje u kolovozu 2019.

Dočekali smo i početak kvalifikacija. Jučer je odigrano 1. kolo u kojem se odigralo 16 susreta. Naša reprezentacija je poražena od Nizozemaca, koji su iskoristili izostanak naših najboljih igrača. I Bosna i Hercegovina je iskoristila sukob FIBA-e i ULEB-a i tako porazila jednu od najboljih reprezentacija svijeta, momčad Rusije. Za iznenađenje se pobrinula i Velika Britanija: namučila je veliku Grčku sve do produžetka. Njemačka je pak pobjedu protiv Gruzije morala tražiti u posljednjoj četvrtini…

Jučer smo vidjeli početak nove ere FIBA-e, početak velikog besmisla i kraha po internacionalnu košarku. Sveobuhvatni dojam je da je bilo riječ o nekim prijateljskim susretima. A možda i najgora stvar je ta da igrači iz NBA i Eurolige, koji bi trebali biti vođe u svojim “repkama”, nemaju priliku nastupiti za nacionalni dres, ni krivi ni dužni.

Sigurno je da sukob FIBA-e i ULEB-a nije ni blizu konca, kako na klupskom (gdje FIBA nastoji konkurirati pošto-poto),  tako i na reprezentativnom polju.