32 godine od Draženovog rekorda

Array

Do 5. listopada 1985. godine najveći broj poena nekog igrača na utakmici jugoslavenske košarkaške lige bila su 74 poena Radivoja Koraća zagrebačkoj Mladosti iz 1962. No, na spomenuti datum, prije točno 32 godine, Dražen Petrović odlučio je oboriti taj rekord.

Bolju priliku za taj podhvat od prvog kola jugoslavenske lige 1985./’86. nije mogao tražiti. Tad je kod Cibone gostovala slovenska Olimpija, čiji predsjednik Rado Lorbek nije na vrijeme prijavio nove igrače, pa su Zmajčeki u Zagreb otputovali isključivo s juniorima.

Cibona se poigrala s protivnikom. Već do poluvremena Vukovi su stigli do brojke od 77 poena, a čak 67 ubacio je 21-godišnji Dražen. U nastavku su domaćini nastavili istim tempom. Semafor se u konačnici zaustavio na brojkama 158:77 za domaćina, a košarkaški Mozart susret je zaključio s čak 112 poena.

Jubilarni, stoti koš Dražen je ubacio u 32. minuti. Ukupan šut bio mu je 40-60, od čega trica 10-20. Teško je to napraviti i na treningu, a njemu je to pošlo za rukom na utakmici ponajbolje europske lige.

Bio je to novi rekord jugoslavenske lige i još jedna potvrda Draženove košarkaške kvalitete. Osim njega, dres Cibone toga dana nosili su i: Danko Cvjetićanin, Zoran Čutura, Sven Ušić, Mihovil Nakić, Franjo Arapović, Branko Vukičević, Damir Pavličević, Adnan Bečić, Ivo Nakić, Dražen Anzulović, Vlado Rizman, Ivan Šoštarec i Nebojša Razić.

Cibona i Olimpija će se danas ponovno susresti. S početkom u 18 sati, Draženov dom ugostit će ove dvije momčadi kao dio drugog kola ABA lige.

Related Articles