ABA liga najbolja po broju klubova u Europi

Array

U prvim fazama europskih natjecanja klubovi ponajviše je bilo klubova iz ABA lige, kada se gleda postotak i veličina iste. Isto tako će biti i nakon nove godine, odnosno u drugim fazama svih europskih natjecanja uz Tursku ligu biti će, regionalno natjecanje, na samom vrhu.

Samo tri kluba iz ABA lige ove godine nisu nastupila u niti jednom takmičenju na starom kontinentu, a oni su: Mega Vizura, Zadar i Široki. Ostale momčadi su mahom nastupale u EuroCupu dok su Crvena zvezda i Partizan te Krka i Szolnoki igrali u Euroligi, odnosno EuroChallenge cupu.

Postotak klubova iz regionalne lige koji su igrali neku od prvih faza u europskim natjecanjima je čak 78%. Brojka s kojom se vjerojatno malo koja liga može pohvaliti. Dobar broj klubova će i nastaviti svoje natjecanje. Krka i Szolnoki su prošli dalje u svom natjecanju kao i Partizan u Euroligi. Crvena Zvezda, Olimpija, Radnički i Cedevita će igrati druge faze EuroCupa.

Sljedeća liga po predstavnicima je VTB liga, ona u ovom omjeru daje 45% predstavnika. Ovo je pozitivna stvar za našu, regionalnu ligu, ali malo je koristi izvučeno iz ovih činjenica i rezultata. Tek sljedeće faze donose prave uspjehe i rezultatske, ali i financijske stimulanse.

Related Articles