Aco Petrović:”Dok sam ja doveo Atkinsa za 60 tisuća, Miličević je potpisivao hrvatske igrače za 600-800 tisuća”

Array

U emisiji Sport nedjeljom gostovao je bivši hrvatski i aktualni brazilski izbornik Aco Petrović. Osvrnuo se na temu ABA lige, mlade hrvatske igrače i trenere, kao i na devastaciju Cibone.

Upitan da prokomentira opstojnost ABA lige Aco je rekao:

– Ključevi ABA lige su u rukama Đukanovića i Čovića, ako se oni ne dogovore i zakopaju ratne sjekire ABA liga će se kroz sezonu ili dvije ugasiti.

Uz to, ključan problem je što određeni Savezi tu ligu priznaju, dok je drugi ne priznaju. S druge strane, FIBA mora zaštititi klubove. Pogledajte samo primjer igrača koji su donedavno igrali tu istu ABA ligu, govorim o Bogdanoviću, Šariću, Zupcu i Žižiću. Za te igrače Cibona je dobila 2,5 milijuna dolara, umjesto 25 milijuna dolara jer su to sve igrači prvog kruga drafta.

Što bi se dogodilo kada bi Cedevita, Zadar i Cibona napustili ABA ligu?

– To se neće dogoditi. Ali kada bi se i dogodilo, klubovi koji bi izašli iz lige ne bi kao lokomotiva povukli druge klubove iz HT Premijer lige, već bi budžeti bili smanjeni, a Cedevita ne bi imala više potrebu tolike novce ulagati u momčad.

Po pitanju hrvatske reprezentacije, kolika je odgovornost vodstva Saveza za neuspjeh u Kvalifikacijama?

– Odgovornost im je 3/3, smijenili su mene i doveli su Skelina, nakon toga miču Skelina i dovode Zulu i na kraju Mršića. Olako smo ušli u kvalifikacije izgubivši u Nizozemskoj, a najveća sramota bio je poraz u Zadru od Rumunjske.

Međutim, da ne bi sve bilo tako crno Aco je spomenuo i gdje vidi pozitivnu stranu hrvatske košarke?

– Pozitivna strana su svakako naši mladi treneri, a to su Rudež, Golemac, Rimac, Tomas, Mulaomerović… Ti dečki mogu donijeti puno toga dobroga.

I na kraju, Petrović je imao potrebu pitati Božu Miličevića četiri stvari koje vidi kao ključne u devastaciji Cibone.

1. Kako je moguće da ja u sezoni 1997./98. odlazim kao trener Cibone na Ljetnu ligu i potpisujem Chuckya Atkinsa za 60.000 dolara, a Miličević s hrvatskim igračima istovremeno potpisuje ugovore vrijedne 600-800 tisuća?

2. Tko ti dozvoljava da dižeš kredit od 24 milijuna kuna kada znaš da ga sutra ne možeš vraćati?

3. Zašto se ulazi u rat s Gradom i na temelju tog rata Cibona ostaje bez svih nekretnina?

4. Ovo pitanje je navodno jer je Aco napomenuo da ne želi ponovno na sudove. Pričao sam s hrvatskim igračima koji tvrde da su u vrijeme Miličevića jedan dan dogovarali ugovore s Cibonom, a drugi dan na potpisu ugovora bile su duplo veće svote stavljene u iste te ugovore.

Related Articles