Aco Petrović:”Navijači su pokazali da ih košarkaška emocija veže isključivo za Cibonu”

ACO PETROVIĆ Brazilski izbornik i na drugom kraju svijeta pozorno prati što se događa u hrvatskoj košarci, pogotovo u dva zagrebačka kluba u kojima je svojedobno bio trener.

Ovo nije pomoć Ciboni

– Prije 4-5 mjeseci sam pričao o potencijalnoj fuziji Cedevite i Cibone, bez nekih važnih informacija govorio o tome kako samo tako Zagreb može dobiti euroligaša. Međutim, sezona je pokazala, ne samo zbog naslova prvaka, već i sjajnih rezultata mlađih kategorija, da je Cibona vrlo živa. Vlasnik Cedevite će pak svoje ambicije sad pokušati ostvariti s Olimpijom, a iskreno mi je teško dokučiti kakve će to posljedice imati na hrvatsku košarku.

 

Kao čovjek s kojim je Cedevita još 2011. napravila europski iskorak (Final Four Eurokupa) – Petrović je svojedobno na istu klupu sjeo nakon Bože Maljkovića u premijernoj euroligaškoj sezoni dvije godine kasnije – ima objašnjenje zbog kojeg Emil Tedeschi svoj kapital nosi u Ljubljanu.

– Ovo je poraz Cedevite kao velikog košarkaškog projekta jer nakon što godinama nisu uspijevali prijeći barijeru, a nisu zato što u klubu nije bilo dovoljno stručnosti, definitivno su shvatili da će ovo uvijek biti Cibonin grad. Najbolje se to moglo vidjeti tijekom finalne serije u kojoj je reakcija navijača pokazala da ih košarkaška emocija veže isključivo za Cibonu.

Problemi vrebaju

Zna Aco i zašto…

– Činjenica je da su napravili sportsko čudo sa 4-0 u finalu i na tome čestitam svim sudionicima, koji zaslužuju najveće pohvale. Međutim, naslov prvaka nije riješio Cibonine financijske probleme.

U Cibonu mu nisu dali

Na kraju smo se pak još jednom vratili Cedeviti, odnosno mišljenju dijela košarkaške javnosti da peterostruki uzastopni prvak Hrvatske nikome neće nedostajati, odnosno da je odlazak Emila Tedeschija čak i dobra stvar.

– Konfrontirat ću se sa svakim tko misli kako je dobro što jedan uredan klub nestaje s naše košarkaške scene. To je katastrofa. Cedeviti je jedini problem bio grad u kojem su živjeli i djelovali, ali isto tako je Tedeschi 2010. htio ući u Cibonu pa mu to nisu dali. Jedino mi je žao što do suradnje kakvu je dogovorio s Olimpijom nije moglo doći u Zadru ili Splitu, jer bi bilo sjajno vidjeti kako bi ti klubovi funkcionirali u sređenoj situaciji. Posebno Zadar koji ima infrastrukturu i navijače – zaključio je Aco Petrović.

Više pročitajte na: https://sportske.jutarnji.hr/kosarka/a1-liga/aco-petrovic-za-sn-o-odlasku-cedevite-to-je-katastrofa-mogli-su-isto-napraviti-u-hrvatskoj-odlaskom-u-ljubljanu-su-priznali-poraz-u-ciboninu-gradu/8967377/