AEK osvojio Ligu prvaka

Košarkaši grčkog AEK-a okrunili su se naslovom FIBA-ine Lige prvaka pred 18 tisuća ljudi u njihovoj OAKA areni. U finalnom susretu Grci su bili bolji od francuskog Monaca za koji nastupa Damjan Rudež. Trećim mjestom i broncom se okitila španjolska UCAM Murcia koja je bila bolja od njemačkog Ludwigsburga.


FIBA Liga prvaka, finale, 6. svibnja

AEK – Monaco 100:94

(Green 19, Punter 16, Šakota 16 – Gladyr 18, Robinson 13)


Grci su preživjeli još jednu dramatičnu, triler završnicu. Iako su domaćini nakon prve dionice imali devet poena prednosti na svome kontu, gosti iz Kneževine su se potpuno vratili u utakmicu. No, AEK se još jednom pokazao kao prava, kompaktna momčad koja ima “clutch” igače poput Kevina Puntera koji je pogađao u posljednjih deset minuta vrlo važne koševe. Imao je još Punter veliku pomoć od strane Šakote, ali i MVP-ja finala Greena.

Presudni, odlučujući trenutak zbio se 30 sekundi prije kraja pri rezultatu kada su Francuzi imali priliku izjednačiti, ali šut Coopera blokira James, a zatim je uslijedila i izgubljena lopta pa su domaćini s linije slobodnih potvrdili pobjedu. Zanimljivo, Monacu nije pomogla ni odlična šuterska večer od čak 48% uspješnosti, a ovo je prvi put ove sezone da su primili 100 ili više poena u jednoj utakmici Lige prvaka.

Damjan Rudež u igri je proveo nešto više od minute te se nije uspio upisati u strijelce.