Alan Anderson: Jedan od najboljih stranaca u povijesti hrvatske košarke

Uslijed financijskog kraha moskovskog Triumpha, ali i zbog suspenzije Marshalla i ozljeda Trohe i Longina, zadnjeg dana 2008. godine iz Moskve je u Zagreb, točnije dres Cibone, sletio Alan Anderson. U samo pola sezone koliko se zadržao među Vukovima, Anderson je dokazao kako je jedan od najboljih stranaca u povijesti hrvatske košarke, a upravo zbog njega zakotrljala se priča oko stranca u dresu Hrvatske. Naime, simpatični Anderson bi prilikom intoniranja hrvatske himne prije utakmica držao ruku na srcu, a na pitanje bi li igrao za reprezentaciju Hrvatske odgovorio je: „Igrao bih, zašto ne?“

Ipak, tada se kroz javnost protegla priča kako bi on mogao dobiti hrvatsko državljanstvo samo ako 5 godina živi u Hrvatskoj, a iako izbornik Repeša nije decidirano rekao kako mu Anderson ne treba, spomenuo je kako takva vijest nije dobro prihvaćena među tadašnjim reprezentativcima. Nakon toga, ta je priča bila zaključena.

_

Tokom svog boravka u Zagrebu, Anderson je s Cibonom osvojio naslov prvaka nakon što je u finalnoj seriji svladan Zadar rezultatom 3:1. Isto tako, Vukovi predvođeni Andersonom te su godine vratili u svoje vitrine i Kup Krešimira Ćosića nakon dugih 7 godina. Na europskoj sceni, zagrebačka momčad ušla je u top 16 Eurolige, a Alan Anderson bio je na prosjeku od 15 poena i 2 skoka. Takve sjajne igre nisu prošle nezapaženo, brojni europski klubovi htjeli su dovesti Andersona, a on se odlučio za odlazak u ponos Izraela, Maccabi iz Tel Aviva, s kojim je potpisao dvogodišnji ugovor vrijedan čak 1.6 milijuna eura.

Poslije Maccabija kratko je bio član New Mexica, a zatim se odlučio na povratak u Europu gdje je jednu sezonu nosio dres Barcelone. Kineski poslodavci očito su imali dobre argumente da ga u sezoni 2011./12. privuku u Shandong Lionse, a nakon kratkotrajnog boravka u razvojnoj momčadi Cavsa, konačno je sklopio i ugovor s NBA momčadi, Toronto Raptorsima. Iz aktualnih NBA prvaka, odlazi dvije sezone u Netse, da bi potom po sezonu igrao u Wizardsima i Clippersima. Karijeru je zaključio 2018. godine igrajući u NBA G ligi za razvojnu momčad Orlando Magica.