#234

Alan Anderson: Jedan od najboljih stranaca u povijesti hrvatske košarke

Uslijed financijskog kraha moskovskog Triumpha, ali i zbog suspenzije Marshalla i ozljeda Trohe i Longina, zadnjeg dana 2008. godine iz Moskve je u Zagreb, točnije dres Cibone, sletio Alan Anderson. U samo pola sezone koliko se zadržao među Vukovima, Anderson je dokazao kako je jedan od najboljih stranaca u povijesti hrvatske košarke, a upravo zbog njega zakotrljala se priča oko stranca u dresu Hrvatske. Naime, simpatični Anderson bi prilikom intoniranja hrvatske himne prije utakmica držao ruku na srcu, a na pitanje bi li igrao za reprezentaciju Hrvatske odgovorio je: „Igrao bih, zašto ne?“

Ipak, tada se kroz javnost protegla priča kako bi on mogao dobiti hrvatsko državljanstvo samo ako 5 godina živi u Hrvatskoj, a iako izbornik Repeša nije decidirano rekao kako mu Anderson ne treba, spomenuo je kako takva vijest nije dobro prihvaćena među tadašnjim reprezentativcima. Nakon toga, ta je priča bila zaključena.

Tokom svog boravka u Zagrebu, Anderson je s Cibonom osvojio naslov prvaka nakon što je u finalnoj seriji svladan Zadar rezultatom 3:1. Isto tako, Vukovi predvođeni Andersonom te su godine vratili u svoje vitrine i Kup Krešimira Ćosića nakon dugih 7 godina. Na europskoj sceni, zagrebačka momčad ušla je u top 16 Eurolige, a Alan Anderson bio je na prosjeku od 15 poena i 2 skoka. Takve sjajne igre nisu prošle nezapaženo, brojni europski klubovi htjeli su dovesti Andersona, a on se odlučio za odlazak u ponos Izraela, Maccabi iz Tel Aviva, s kojim je potpisao dvogodišnji ugovor vrijedan čak 1.6 milijuna eura.

Poslije Maccabija kratko je bio član New Mexica, a zatim se odlučio na povratak u Europu gdje je jednu sezonu nosio dres Barcelone. Kineski poslodavci očito su imali dobre argumente da ga u sezoni 2011./12. privuku u Shandong Lionse, a nakon kratkotrajnog boravka u razvojnoj momčadi Cavsa, konačno je sklopio i ugovor s NBA momčadi, Toronto Raptorsima. Iz aktualnih NBA prvaka, odlazi dvije sezone u Netse, da bi potom po sezonu igrao u Wizardsima i Clippersima. Karijeru je zaključio 2018. godine igrajući u NBA G ligi za razvojnu momčad Orlando Magica.