Analiza: Zadar je u ovom trenutku za koplje ispred Splita

Nakon dvije odigrane utakmice finalne serije možemo izvući par zaključaka. Zadar je u “višnjičkim” utakmicama pokazao da je trenutno koplje (možda i nešto više od toga) ispred Splita.

Što su razlozi za to? Prije svega izbornik Veljko Mršić je pokazao da je jako dobar u pripremi i analizi protivnika. Tako je već i tijekom sezone pronašao lijek “za splitsku igru”. To je već pokazao u finalu Kupa Kreše Ćosića kada je Onuaku izdominirao u Omišu na oba kraja parketa i tako donio Zadru još jedan trofej (plus sebi MVP priznanje).

Dvostruka kruna se tako smiješi Zadranima, a Split koji ima jako tešku misiju i mora se na svome parketu “vaditi” u dvije domaće utakmice kako bi ostao na životu. U ovom trenutku je teško vjerovati, no nije nemoguće, da Split može Zadra pobijediti u dvije utakmice zaredom.

Mršić je taktički odlično pripremio svoje igrače i jako dobro koristi sve “poklone” koje mu Splićani pružaju. Karakaš poznaje pak svoje mane i nedostatke koje pokušava skriti, ali Onuaku, Mavra i društvo mu to za sada nisu dopustili.

Izbornik odlično koristi taktičke zamisli s Onuakom koji dosta dobro služi kao “mantinela”, a i splitska obrana za njega nema rješenja u igri 1 na 1. S druge strane bekovsku liniju predvodi Mavra koji je u svome Zadru vjerojatno za 10% bolji nego da igra u bilo kojem drugom dresu. Mavri odgovara uloga koju ima (takva je teško ostvariva recimo u reprezentaciji) i u ovom je trenutku u boljoj formi od Roka Lenija Ukića za kojeg se očekuje da bude glavna jedinica u nacionalnom dresu. Nastavi li formu u ovom smjeru, Mavru će izbornik morati afirmirati u sljedećim kvalifikacijskim ogledima u novoj sezoni.

Ostatak rostera jako dobro odrađuje posao pa igrači s klupe znaju odlično reagirati (Kraljević), dok je na strani Splita puno “ovisnosti o šuterskoj raspoloženosti”. Zadar je pak pokazao da se utakmica može dobiti i kada ga vanjski šut ne služi, za razliku od Splićana. Karakaš će morati gledati na ubrzavanju igre jer je očito da im ne odgovara pozicijska 5-na-5 košarka uz malo sporije napade.

Do sada je Zadar nametnuo taj svoj ritam pa tako Žuti teško razvijaju svoju tranziciju u kojoj su dobri (odličan)Babić, Čampara, Đoković, Marčinković i ostali…

Zaključavanje Onuakua bi moglo biti ključno jer ako se Amerikanac razigra tada ostavlja dosta prostora zadarskim šuterima i ostatku ekipe. Onuaku zna upasti u probleme s prekršajima pa i tu Splićani mogu vidjeti priliku, ali za nešto više će definitivno biti potrebno više od jednog raspoloženog pojedinca.

Related Articles