#234

Baždarić postao voditelj omladinskog pogona

Marino Baždarić košarkaškom klubu Cedevita kao igrač se pridružio u studenom 2009. godine. Oproštajnu utakmicu imao je u listopadu 2014., a koliki je trag kao igrač i osoba ostavio u klubu govori i činjenica da je njegov broj 45 umirovljen.

Bažda je odmah nakon igračke karijere zaposlen u klubu kao team manager mlađih kategorija, a tu funkciju obavljao je do ovog tjedna, kad je imenovan voditeljem omladinskog pogona Cedevite.

Povodom njegovog promaknuća razgovarali smo s Baždarićem kako bi nam više rekao o svojoj novoj poziciji, kao i strategiji na kojoj će počivati rad omladinskog pogona Cedevite u narednim sezonama.

“Već neko vrijeme razgovarali smo o tome da ovakav pogon poput Cedevite, s tolikim brojem mladih igrača i selekcija, ima potrebu imati neku osobu koja će biti apsolutno 100% unutra i koja će na neki način obnašati funkciju voditelja omladinskog pogona. To se prije nekoliko dana i formalno dogodilo. Mislim da se generalno neće puno stvari drastično mijenjati. Mi smo jedan svoj način i sistem rada već formirali, tako da je ovo čisto jedna nadogradnja na sve ono što smo dosad napravili. Sad će komunikacija između trenera i mene i svih u omladinskom pogonu biti protočnija. To je jedan potez koji će, siguran sam, napraviti naš omladinski pogon još produktivnijim i još boljim”, rekao nam je Marino Baždarić.

Kakva je strategija rada omladinskog pogona Cedevite za sljedeće sezone?

“Mi unutar par godina imamo tendenciju prije svega proizvodnji mladih igrača unutar omladinskog pogona. Da ne budemo toliko opterećeni samim rezultatima, koliko primarnim ciljem, a to je proizvodnja mladih igrača, koje ćemo kasnije usmjeravati u prvu ekipu. To je zadaća svih nas koji smo uključeni u rad omladinskog pogona i to je apsolutni cilj i smisao omladinskog pogona. S druge strane, isto tako smo, rekao bih, definirali jednu drugu stvar, a to je da kad govorimo o dovođenju mladih igrača u selekcije našeg kluba, onda dajemo akcent isključivo na ekstra talente koji će nadopunjavati i nadograđivati ono što mi trenutno imamo u našim selekcijama. Tako da je orijentacija isključivo na dovođenje vrhunskih potencijala i talenata, koji će kasnije kroz rad našeg omladinskog pogona jednog dana kucati na vrata prve ekipe.”

Problem klubova koji se bore za vrh u natjecanjima u kojima se natječu često je činjenica da takve momčadi koje “love” rezultat često nemaju puno vremena za mlade igrače koji se tek uključuju u seniorsku košarku…

“Sigurno da postoji način kako razvijati igrače unutar sistema koji se bori za najviše ciljeve. Jasno je da je za jednu ekipu poput naše, kad govorimo o seniorskom pogonu koji se na svim frontovima bori za najviša moguća dostignuća i za trofeje, teško imati jako puno mladih igrača koji se razvijaju. Međutim, isto tako smo svjedoci da, bez obzira što Cedevita ganja titule u svim natjecanjima, jedan 18-godišnji Džanan Musa apsolutno ravnopravno participira u prvoj ekipi i ima svoju ulogu i minutažu, da su tu uz njega i Toni Perković, koji je već ove godine skupio dosta veliki broj utakmica, pogotovo u HT Premijeri ligi, kao i Darko Bajo, koji je također sudjelovao u dosta utakmica. Ono što želim reći kad govorimo o dovođenju mladih igrača općenito i nekoj eksploataciji tih mladih igrača je da njih nema na stotine. Zato i govorimo o ciljanom dovođenju i ciljanom usmjeravanju tih igrača kroz omladinski pogon i selekcije da bi jednog dana svi oni imali mjesto što direktno u našoj prvoj momčadi, što kroz naše posudbe u klubovima s kojima surađujemo. Sigurno da u klubu imamo sistem kako i na koji način to napraviti, ali isto tako moramo biti svjesni da moramo s mladim igračima biti strpljivi i da moramo nekad i više nego što je to realno moguće istrpjeti neke njihove greške da bi kasnije u budućnosti imali puno više koristi od njih samih”, rekao je Baždarić.