#234

Bivši francuski reprezentativac i igrač Cedevite pronašao 15. klub u karijeri

Mickael Gelabale obukao je dres 15. kluba u svojoj karijeri. Jedna od najpoznatijih francuskih ptica selica smjestila se u domovini, u Elan Chalonu. Stigao je iz Le Mansa koji ove sezone gaji nešto manje ambicije.

34-godišnji šuter karijeru je započeo u Choletu gdje je boravio u dva navrata. Odlične igre donijele su mu transfer u Real Madrid gdje nastavlja s dobrim partijama. 2005. godine postao je francuski reprezentativac, okitio se broncom na Eurobasketu u Srbiji i Crnoj Gori te ga su ga kao 48. pick izabrali Seattle SuperSonicsi. U NBA ligi nije se previše naigrao i dobar dio vremena je proveo igrajući u razvojnim ligama za Idaho Stampede i South Bay Lakerse.

Povratak u Europu, odnosno u bazični Cholet, donio mu je novi uzlet u karijeri i status reprezentativca. Uslijedili su angažmani u ASVEL-u, belgijskom Spirou Charleroi i ruskom Khimkiju s kojim osvaja EuroCup. Hrvatska publika mogla ga je gledati u dresu Cedevite za koju je nastupao u Euroligi 2012. godine. Bilježio je 12,8 poena i 4,9 skokova. Eliminacija iz natjecanja značila je i novu selidbu. Adresa je ovog puta bila španjolska, točnije grad Valencia.

U NBA ligi pokušao je još jednom, početkom 2013. godine. Potpisala ga je Minnesota u kojoj se zadržao do kraja sezone. U ljeto 2013. uslijedio je povratak u staro jato, u moskovsko predgrađe Khimki. Nakon ruske avanture život ga je vratio u Francusku gdje nastavlja  “razgledavanje” gradova i klubova. Najprije Strasbourg IG, zatim Limoges CSP i tek onda spomenuti Le Mans Sarthe i Chalon.

U dresu francuske reprezentacije, izuzev bronce na Eurobasketu 2005., okitio se europskim srebrom 2011., zlatom 2013., broncom 2015. i svjetskom broncom 2014.

Tko zna, ako malo ubrza tempo mogao bi doći do brojke od 20 momčadi. Ipak, hrvatskog rekordera Brunu Šundova teško da će stići. On ih je u karijeri promijenio čak 27.