Bogdanović: Ne žalimo za onima kojih nema

Array

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija ovoga se popodneva okupila u Zagrebu, odakle je krenula u Sveti Martin. Ondje je za utorak ujutro (10 sati) zakazan prvi trening generacije koja će u Rumunjskoj (Cluj) i Turskoj (Istanbul) nastupiti na Europskom prvenstvu koje počinje posljednjeg dana kolovoza. Prije polaska u svoju međimursku bazu, održana je konferencija za medije u zagrebačkom hotelu Panorama.

Na njoj su uz predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza, Stojka Vrankovića i izbornika reprezentacije Aleksandra Petrovića bili i igrači. Kapetan momčadi Roko Leni Ukić i lider na terenu, Bojan Bogdanović podijelili su svoje dojmove uoči početka još jednog ciklusa priprema s reprezentacijom. Ipak, prije svega, Aco je čestitao vaterpolistima na sjajnom uspjehu, svjetskom zlatu u Budimpešti.

“Nadam se da će i u nama jednako zaiskriti od sutra ujutro. Ponavljam, nismo mogli ranije, budući da smo tek od 1. kolovoza ujutro pokriveni što se tiče osiguranja za naše NBA-igrače. Moja odluka je bila da krenemo svi zajedno. Malo kasnimo u odnosu na većinu ostalih reprezentacija, no smatram da imamo dovoljno vremena za hvatanje dobrog ritma pred Eurobasket”, kaže Petrović.

Kroz prva dva tjedna priprema plan je dovesti sve igrače na isti nivo forme. To bi se trebalo dogoditi zaključno s turnirom u Opatiji (12. do 14. kolovoza, op.a.). U drugom dijelu kreće taktička obrada i fokus na prvu utakmicu na turniru u Rumunjskoj. U dobrom raspoloženju reprezentativci dočekuju novu akciju.

“Uvijek je lijepo nakon dužeg vremena vidjeti suigrače iz reprezentacije. Kasnimo, istina je, možda ni sami ne znamo kako će sve to skupa izgledati na ovom prvom turniru. Nadamo se da ćemo biti pravi kad bude najpotrebnije i da ćemo napraviti nešto što će nas zadovoljiti. Ako to učinimo, onda će i svi naši navijači biti zadovoljni”, rekao je kapetan Ukić.

Kako mu je prije izlaganja napomenuo i sam izbornik, Bojan Bogdanović obratio se naciji. Iza njega je sjajna sezona okončana nastupom u NBA-doigravanju i prelaskom u Indianu, gdje bi sljedeće sezone trebao biti jedan od nositelja igre.

“Nisam imao najviše vremena za odmor zbog playoffa, ali spremao sam se za to da koliko-toliko ostanem u dobrom stanju, u kakvom sam i stigao ovdje. Mislim da imamo dosta vremena za pripremu, nadam se da ćemo biti zdravi na Eurobasketu.”

Jasno, svima je bilo zanimljivo dobiti priliku čuti što o otkazima igrača misli sam Bogdanović kojem, za razliku od nekih, NBA-ugovor ne priječi igranje za nacionalnu vrstu. Žižić, Zubac, Hezonja i Bilan nastup svojih košarkaških prijatelja gledat će isključivo kroz prizmu navijača.

“Nas niti jedan taj otkaz nije pogodio niti najmanje. Nijedne sekunde ne žalim za ovima kojih nema, dapače mislim da smo sa Žorićem, Tomasom i Popovićem dobili jednu širinu koja nam je možda i falila prošle godine u presudnim minutama.”

Nadodao se i Ukić:

“Neka ovo bude posljednji put da o tome pričamo. Stvarno smo svi mi o tome puno pričali i logično je da to zanima javnost. Međutim, kao što je Bojan rekao – tko je tu, tu je. Ovo je najbolja ekipa koju Hrvatska sada ima. Svi najbitniji igrači od lani su tu, sad je na nama kao ekipi da postanemo podjednako jaki ili bolji. Mislim da imamo sve preduvjete za igrati pravu košarku.”

Žorić, Tomas i Popović donose iskustvo, svi se nadaju da će ozljede zaobići kamp reprezentacije. Osim treniranja u Svetom Martinu i turnira u Opatiji (Hrvatska, Slovenija, Ukrajina), Hrvatsku čekaju i nastupi protiv Francuske te Litve u Orleansu, odnosno dvije utakmice protiv Slovenaca u Stožicama, na mjestu sreće, gdje smo prije četiri godine bili četvrta košarkaška sila Starog kontinenta.

“Kostur naše reprezentacije se zna. To su momci koji su lani iznijeli Torino, koji su bili prvi u skupini u Riju, odnosno ostali za jednu loptu izvan dosega medalje na Olimpijskim igrama. S druge strane, sva tri veterana odazvala su se reprezentaciji nakon samo jednog telefonskog poziva”, dometnuo je Petrović i indikativno kazao kakav treba biti odnos svakog sportaša prema nacionalnom dresu.

Petrović je uputio i svojevrstan apel medijima i svima koji su na bilo koji način oko reprezentacije. Veli, imperativ je zašutjeti i početi raditi, a traži se i potpuni mir koji će igrače udaljiti od postavljanja nepotrebnih pitanja ili dekoncentracije na bilo koji način. Neće biti toliko nokaut-utakmica kao u Torinu, treba dozirati snage za osminu finala. Stoga, izbornik je ponovio onu otprije neki dan – a ona glasi: Ne očekujte čuda u prvih 15 dana, jer čuda se ne događaju.

“Svi znamo što nas očekuje. Natjecanje koje je kud i kamo teže od Olimpijskih igara. Ondje, prođeš skupinu i imaš jedan nokaut kojeg moraš proći do medalje. Ovdje se radi o dva nokauta protiv potencijalno superjakih momčadi koje također ciljaju na medalju”, poentirao je izbornik.

Nema dakle, nikakvih obećanja, osim mentalne i fizičke spremnosti za Eurobasket. To je u ovom trenutku najbitnije, zapravo i jedino na pameti u četiri radna tjedna do odlaska u Rumunjsku.

“Niti jednu reprezentaciju na svijetu ne bih mijenjao za ovu. Ponosan sam što ću biti izbornik ovim momcima na prvenstvu Europe. Vaterpolisti su pobijedili Mađare u njihovom finalu, mi s njima otvaramo Eurobasket. Neka to bude poveznica u tom, pozitivnom kontekstu”.

Related Articles