Brođani osnovali novi klub – KK Slavonski Brod 1946

Array

Nakon službene objave da Slavonski Brod odustaje od prvoligaškog natjecanja i odlazi u stečaj, riječi njegovog bivšeg sportskog direktora Ivice Karduma, da će klub ostati juniorima i kadetima, brzo su provedene u djelo pa su tako Brođani već nakon mjesec dana dobili novi muški košarkaški klub – KK Slavonski Brod 1946.

Naime, sinoć je u Slavonskom Brodu održana osnivačka skupština na koju, unatoč ranije iskazanom interesu, novinari nisu bili pozvani. Čudno i neozbiljno, s obzirom da je izvještaj sa skupštine ionako objavljen u javnosti i s obzirom da su novinari dosad redovito i korektno pratili bivšeg prvoligaša.

Novi brodski klub u imenu je dobio dodatak 1946 koji označava početak momčadske košarke u Slavonskom Brodu. Klub je tada dobio ime Crvena zvijezda koje je kroz povijest mijenjao u BSK, Radnički, Oriolik, Oriolik Jasinje, Svjetlost Oriolik, pod kojim je ušao u A1 ligu, pa Svjetlost Brod, Brod Svjetlost, Đuro Đaković i na kraju Slavonski Brod koji je istupio iz prvoligaškog natjecanja i sada čeka stečaj i likvidaciju.

Za predsjednika Slavonskog Broda 1946 jednoglasno je izabran dosadašnji dopredsjednik brodskog A1 ligaša Marko Blažević. Pored njega, u Upravnom odboru će sjediti novi dopredsjednik Stipo Grgić, Josip Šebalj te Krešimir Pencinger i Jure Terzić koji su članovi tog tijela također bili i u bivšem klubu. Izabran je i Nadzorni odbor na čelu kojeg će biti još jedan dopredsjednik bivšeg prvoligaša Zvonimir Markotić te Vjekoslav Kosić i Božidar Anđelić. Skupštinu od 19 članova činit će privrednici, gospodarstvenici, sportski djelatnici, roditelji igrača i prijatelji kluba.

Igrački kadar Slavonskog Broda 1946 bit će sastavljen isključivo od juniora i kadeta nekadašnjeg kluba, a s klupe će ih, kao jedini košarkaški profesionalac u klubu, voditi njihov dosadašnji trener Krunoslav Rimac, koji će ujedno obnašati i funkciju tajnika novog kluba. S proračunom od 118 tisuća kuna, Slavonski Brod 1946 natjecat će se u juniorskoj i kadetskoj ligi Slavonije i Baranje, a od jeseni i u B1 hrvatskoj ligi Istok, međutim, bez imperativa plasmana u viši rang natjecanja.

Priču o osnutku novog kluba treba promatrati s nekoliko aspekata. Pozitivna stvar je svakako činjenica da je Slavonski Brod, u vrlo kratkom roku, dobio novi muški košarkaški klub, u kojem će se njegova trenutno najtalentiranija djeca moći nesmetano razvijati, trenirati i natjecati te na taj način stjecati prijeko potrebno iskustvo. U tom kontekstu, želimo puno sreće i uspjeha u budućem radu.

Međutim, poprilično je nejasan dugoročan cilj čelnika ovoga kluba koji nije obznanjen javnosti, a koji, budući da nismo bili pozvani, nismo mogli ni saznati. Naime, svim malo boljim poznavateljima košarkaške igre jasno je da ovako mladi igrači (1997. godište i mlađe) moraju sazrijevati i napredovati uz starije kolege kako bi jednog dana bili nositelji. Stoga čudi odluka da juniorima i kadetima neće biti priključeni i seniori, već će se ti mladići morati razvijati jedni uz druge, a sav teret će iznijeti momčad u kojoj nastupa veliki broj igrača koji je doživio debakl na prošlogodišnjoj kadetskoj poluzavršnici u Puli, kao i u Brodskoj amaterskoj ligi.

U najmanju ruku, čudnom možemo nazvati činjenicu da određena skupina ljudi osniva novi klub, koji bi trebao krenuti ispočetka i stvarati novu povijest brodske košarke, a pritom nisu priključili ono najbolje što ista ima na raspolaganju. Naime, postoji nekolicina brodskih igrača i trenera koji u novi projekt, nažalost, nisu uključeni.

Postoje vrlo mladi domaći igrači koji su danas seniori, no koji se nisu do kraja isprofilirali u kompletne košarkaše i koji svakako mogu naći svoje mjesto u novom klubu, posebno u B1 ligi. Spomenimo samo neke: Petar Živković (1993.), Matej Kljaić (1993.), Dominik Šamija (1994.), Marko Karlović (1995.) te nekolicina onih koji nisu dobili priliku niti u bivšem klubu. Također, mnogo mogu pomoći, i klubu i mladima, stariji i iskusniji: Petar Ćosić, Bruno Čelebija i Matej Karlović, kao i treneri Igor Kovačević, Krunoslav Krajnović i Dražen Štojs.

Naravno, za to je potrebna i kvalitetna financijska podloga, međutim, to se trebalo uzeti u obzir kada se ulazilo u ovaj projekt. I s tim u vezi iznijeti nekakav dugoročan plan i cilj. Ukoliko on postoji. Ovako, s obzirom na sastav Uprave, u kojoj mahom sjede roditelji juniora i kadeta (predsjednik, upravni odbor, skupština), i s obzirom da je primaran cilj razvijanje djece, stječe se dojam da će novi klub uglavnom funkcionirati kao škola košarke koja će zadovoljavati privatne interese te kao takav neće izazvati veliko zanimanje kod brodskih ljubitelja košarke.

Bezbroj puta izrečeno kad je Slavonski Brod u pitanju: Vrijeme će pokazati…

Related Articles