Bryon Allen:”Uvjeren sam u ostanak u ABA ligi”

Array

Igra zadarskih košarkaša u posljednjim utakmicama još uvijek nije donijela toliko potrebnu pobjedu u sklopu ABA lige. Bryon Allen uvjeren je kako će se stvari ubrzo i na tom planu početi mijenjati.

“Vjerujem, i to jako, da Zadar može brzo do prve pobjede, čak štoviše do serije pobjeda. Pa sam zato uvjeren da ćemo uspjeti osigurati i ostanak u ABA ligi. Mlada smo momčad, mnogo je novih igrača i dosta njih još nije igralo na ovakvoj razini. Treba malo vremena da se sve posloži kako treba. Prvenstveno trebamo naučiti kako igrati skupa, a nisu nam išle u prilog ni ozljede. Prije svega, tu mislim na Ivanova koji nam je ključan igrač i s njim na parketu smo definitivno podigli nivo igre. Također, silom smo prilika doživjeli promjenu sustava s novim trenerom, morali smo usvajati nove akcije i to je jedan proces koji moramo proći. Mislim da ćemo na kraju priče dokazati da smo sposobni ostvarivati dobre rezultate.”

Allen je u dosadašnjoj karijeri nastupao u mnogim europskim ligama. U poljskoj, češkoj, talijanskoj, njemačkoj i turskoj ligi. Ipak, ABA ligu smatra fizički najzahtjevnijom.

“ABA liga je fizički najzahtjevnija liga u kojoj sam dosad igrao. Posebnost je što u njoj sudjeluju klubovi iz različitih država i to donosi na parket različite stilove i pristupe, a uz to je i vrlo kompetitivna liga i to mi se jako sviđa.”

(Foto: ABA liga)

Američki branič vodeći je strijelac ABA lige. Njegovo ime je na vrhu liste najboljih strijelaca nakon šest odigranih kola s prosjekom od 19.6 poena.

“Ne pridajem važnost tome, jer sam pobjednik i zanima me samo momčadsko postignuće. Znam da mi je takva uloga da predvodim s poenima, na kraju krajeva takva mi je pozicija na kojoj igram, ali vjerujte da bih svaki put radije imao nula poena, a da je moja momčad na kraju pobijedila. Ako zabijem 30, a izgubili smo, smatram da nisam ni ja osobno odradio dobar posao. Glavni fokus mi je uvijek bio da svojom igrom doprinesem što više momčadi, a ne osobnoj statistici.”

Koliko god statistika ukazivala jedno, Allen će sve opovrgnuti s izrazitim nezadovoljstvom na račun svojih dosadašnjih igara u ABA ligi.

“Nikako nisam zadovoljan s mojim igrama dosad. Mislim da sam mogao napraviti puno više. I siguran sam da mogu i znam puno bolje. Imam osjećaj da nisam još ni zagrebao po površini svojih sposobnosti. I obrambeno i napadački. Svako ljeto jako naporno radim na svojoj igri i prati me glas kao vrlo samopouzdanog čovjeka, tako da znam što mogu donijeti na stol. Osjećam da nisam došao ni blizu svog punog potencijala i pitanje je samo vremena kad ću početi to pokazivati. Nadam se što prije, jer Zadru nije dobro krenulo te nam hitno treba neka pobjeda kako bi ušli u jedan pozitivan ritam.”

(Foto: Zvonko Kucelin / KK Zadar)

Jedinstvena atmosfera i navijači Zadra. U Zadru se oduvijek posebno cijenili borbeni igrači. Kad su strani igrači u pitanju uvijek je najzanimljivije čuti njihov komentar na sve ono što ih je dočekalo u Zadru. Navijači, doživljaj samog grada, ljudi, hrana…

“Zadarski navijači izrazito su lojalni svom klubu i znao sam kad sam dolazio ovdje da je Zadar grad košarke. Oni žele od nas da igramo maksimalno borbeno, žele da ginemo za dres koji nosimo i to im je bitnije od samih pobjeda. Grad je prelijep, miran također što mi odgovara. Zadovoljan sam sa svime što me dočekalo u Zadru, a posebno bih istaknuo ljude koji su srdačni i gostoljubivi kao i hranu koja stvarno odlična.”

Jednako lako osvaja prostor za šut kao i prostor u reketu prodorom na koš. Ono što bi svakako pomoglo momčadi je upravo prodor i tzv. “sigurni poeni”. Allen pojašnjava kako je dosad manje prodirao na koš zbog sudačkog kriterija.
Stil i način na koji igra košarku odmah je prepoznat od strane zadarske publike. Vidjelo se na prvu da se radi o kvalitetnom košarkašu koji je jednako dobar u više segmenata igre. No, nekako je dojam da je u posljednje vrijeme malo i zaboravio na prodore prema košu, a da se više fokusirao na vanjski šut.

“Uvijek sam volio košarku s puno kontakta, tako da glavni razlog zašto znam često izbjegavati prodore pod koš nije strah od udarca, već suđenje koje sam dosad osjetio u više navrata na svojoj koži. Suci su mi u ABA ligi indirektno poručili pošto sam snažan da neće svirati svaki prekršaj na meni, jer po njima iniciram kontakt, što su neki moji čuvari znali zloupotrebljavati. Zato sam se više bazirao na šutiranje, ali to ne znači da sam odustao od prodora. Sve zavisi od čitanja igre i trenutaka kad je poželjno napadati obruč ili kad treba šutom završavati akciju.”

Related Articles