Cedevita u Baskiji za čast

Array

Danas u 20 sati Cedevitini će košarkaši odigrati posljednje kolo natjecanja po skupini u Euroligi. Putuju u Vitoriju, u goste Caji Laboral koju većina košarkaškog svijeta i danas zove jednostavno Tau, a oni najstariji i pravim imenom, Baskonia. Klub je to velikog renomea u europskoj košarci, stjecanog godinama igranja na najvišem nivou i ostvarivanja značajnih rezultata.

Cedevita je prve korake na sličnom putu ostvarila na Final Fouru Eurocupa u završnici pretprošle sezone, no tek je zadnjih devet tjedana, kaljenjem na najužarenijim europskim parketima započela stvarati nasljeđe najviše kategorije, ono euroligaško.

Prije samog osvrta na utakmicu, evo kratkog podsjetnika na dosadašnji Cedevitin nastup u Euroligi:

Put od 10 tjedana, etapa, krenuo je onim, kako se poslije pokazalo, nerealnim 90:62 porazom u Kaunasu, kada je prevaga bio Popović sa svoje tri trice u minutu i pol pred kraj prvog dijela. Milano je pobjedu u Zagrebu osigurao tek u zadnjoj četvrtini, a dva kola poslije, izgubljena je dobivena utakmica u Pireju, prvaci su se izvukli i slavili 79:77, što je i za njih bila prekretnica.

U 5. kolu, došla je baskijska momčad u Zagreb, puna samopouzdanja nakon pobjede nad Barcelonom u španjolskom prvenstvu, no kući su se njeni igrači vratili pognute glave, jer je Cedevita ostvarila povijesnu pobjedu u Euroligi, bilo je potpuno zasluženih 76:69.

Iduće kolo, pod Toranj stiže Žalgiris i pruža triler kakav u Draženovom domu dugo nije viđen, nakon dva produžetka, slavili su Vitamini 108:106.

Dvije pobjede zaredom, omjer 2-4 i počela je tinjati slaba nada za plasman u Top 16. Vjerojatno odlučujuća utakmica igrala se u Milanu, no dva dana prije, Božidar Maljković neobjašnjivo napušta mjesto glavnog trenera koje privremeno popunjava Jakša Vulić. Nakon dobrog poluvremena, igra drastično pada u trećoj četvrtini te je poraz bio neizbježan.

U osmom kolu, poraženi su ponovno od Efesa, no ukupni je dojam bio dobar, za razliku od, sljedeće utakmice u Euroligi protiv Olympiacosa koji od pobjede protiv Cedevite u Pireju nije izgubio, a u Zagrebu je pokazao zašto je prvak i zašto se štuje Spanoulis.

Finiš, utakmica u Vitoriji se ide odraditi bez nekih očekivanja i pretenzija, što su u izjavama za klupsku stranicu potvrdili trener Aleksandar Petrović i kapetan Marino Baždarić koji ju je sveo na dodatan trening, za uigravanje ekipe i hvatanje potrebne forme.

Na put se ide bez Tomasa, Babić ima problema te vjerojatno neće igrati, a Gelabale će vjerojatno odigrati svoju posljednju utakmicu u dresu Cedevite.

Aco je bez demagogije rekao kako je trenutno najbitniji Široki, dakle ABA i povratak Tomasa:

“Nama je prioritet ovog trenutka, ono što nam je najvažnije da za ponedjeljak vratimo Marka Tomasa, mislim da smo tu na dobrom putu, nećemo ga vodit u Vitoriju, idemo tamo odradit s ovim rosterom kojeg imamo, znači bez njega i bez Babića odigrat jednu tranzicijski korektnu utakmicu, u smislu, nije nam ona u fokusu ovog trenutka, imamo dvije domaće utakmice, protiv Širokog u ponedjeljak i u četvrtak protiv Budućnosti.”

Pokušao je ipak dati dozu motivacije kako bi utakmicu i u krnjem sastavu njegovi igrači odigrali na nivou:

“Da sam igrač, bio bi veliki izazov igrati pred 15 000 ljudi na jednom takvom stageu kao što je Vitoria protiv jedne tako dobre momčadi, prema tome, bez obzira na sve, treba nam ta utakmica kao jedna dobra utakmica, neće nam biti lako jer imamo određenih problema, ali želimo odigrati jednu dobru, kvalitetnu utakmicu, u to ne treba sumnjati.”

Uslijedio je i očekivani zaključak:

“Da, idemo u Vitoriju, ali s mislima na Široki.”

Related Articles