Cibona šokirala Cedevitu i povela 1-0

Košarkaši Cedevite ugostili su gradske rivale Cibonu na otvaranju finalne serije HT Premijer lige. Bila je to potpuno jednosmjerna utakmica u kojoj je Cibona, osim u prvoj dionici, dominirala većinu susreta. U posljednjoj četvrtini pokušali su Vitamini, naročito u zadnjih 90 sekundi kada su se opasno približili zbog činjenice da je Ante Nazor povukao na klupu svoje najiskusnije igrače.


HT Premijer liga, finale – 1. utakmica, 24. svibnja

Cedevita – Cibona 87:96  (24:21, 10:25, 18:29, 35:20)

(Ukić 22 Musa 16, Markota 12 Žganec 11 – Žorić 24 (11sk), Tomas 14, Novačić 13,)


Previše opušteno ulaze Vitamini u utakmicu. Odličnu rolu na početku odrađuje Luka Žorić koji ubacuje osam od prvih deset poena Cibone. Pri rezultatu 6:10 Jure Zdovc zove minutu odmora, a Roko Ukić s pet vezanih poena odvodi Cedevitu na plus jedan. Pri završetku prve dionice razigrao se Will Cherry s nekoliko atraktivnih poteza pa se na prvu pauzu ide s 24:21 za Vitamine.

Vitamini su dobro posložili obranu na Luki Žoriću koji nakon nekoliko nervoznih akcija izvodi sam sebe iz igre, ali Cedevita nema lijeka za Marka Tomasa. Prvo Tomas pogađa nekoliko teških šuteva da bi potom razigrao suigrače, naročito Novačića koji pogađa čak tri trice. Cedevita je igrala vrlo sporo što je dosta odgovaralo iskusnijim Vukovima (Tomas, Žorić), a napadi momčadi Jure Zdovca bili su potpuno neobuzdani (indijanski) s previše soliranja i igre 1na5.

U završnici poluvremena napadački se razbudio Žorić, dok je kod Cedevite jedina svijetla točka bio Roko Leni Ukić (12 poena u prvom poluvremenu). Vitamini nisu mogli pogoditi vanjski šut (2/15) kojeg su dosta forsirali što Vukovi znalački koriste i bježe na 13 poena razlike. Na veliki odmor se nakon polaganja Domagoja Bošnjaka u zadnjim sekundama odlazi s rezultatom 34:46.

Izostanak jedinog pravog centra, Andrije Stipanovića, osjetio se kod Cedevite čiji bekovi se nastavljaju “napucavati”, a Bošnjak i Žorić s pet poena, od kojih je čak i jedna trica(!) odvode Cibonu na ogromnih plus 20 nakon samo dvije minute nastavka! (34:54).

Cibosi nakon minute odmora Jure Zdovca podiže dozu agresivnosti u obrani potpuno zatvorivši reket. Vitamini su malo povezali redove, ali u završnici treće dionice razigrao se Karlo Uljarević pa se u zadnjih deset minuta ulazi s plus 23 za Vukove (52:75).

Na otvaranju četvrte dionice Krušlin i Ukić vežu dvije trice (uz Ramljakova dva bacanja) i ubrzo smanjuju na minus 15. Iako su smanjili na minus 14, Marin Rozić je svojim prepoznatljivi ulazom pogodio za 70:86 četiri minute prije kraja.

No, Ante Nazor je tada izvukao sve svoje iskusne igrače iz igre što Vitamini koriste i ludim tricama dolaze na samo minus šest 40 sekundi prije kraja. No, u igru su se vratili Žorić-Rozić-Tomas i mirno utakmicu priveli kraju.