Bolje igramo kad ne igramo!

Komentar jednog našeg čitatelja na Facebook objavu da je Hrvatska “s kauča” izborila nastup na kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju dovoljno govori za sebe. Naime, današnjom pobjedom Grčke nad Novim Zelandom europske momčadi su “prevagnule” u korist Hrvatske. Većina europskih momčadi se plasirala u drugu fazu Svjetskog prvenstva u Kini, a s obzirom na lošu kvalitetu natjecanja zapravo su rijetke momčadi Starog kontinenta koje su zakazale.

Svaka čast dečkima na rezultatu– jedna je od sarkastičnih poruka hrvatskih navijača.

Učestale FIBA-ine promjene jednom su pogodavale “Kockastima” pa nema više nekih “lobističkih” pozivnica i dobar rezultat europskih reprezentacija otvorio je dodatna kvalifikacijska mjesta. No, nismo na lijepe oči izborili čuvene kvalifikacije. Kažem čuvene jer se onaj turnir iz Italije neće zaboraviti…

Turnir iz Italije u trenutku kada su nas svi otpisali donio je Hrvatskoj plasman u Rio gdje smo, mnogi su zaboravili, završili kao petoplasirani i gdje nas je jedna lopta u četvrtfinalu protiv Srbije dijelila od borbe za medalju…Hrvatska je tim plasmanom osigurala visoki FIBA ranking te je redovito klasificirana među 10 najboljih u svijetu upravo zbog prošle Olimpijade.

Bit ćemo zločesti pa naglasiti da su taj rezultat i ranking (nije ga Ćurković preko veze sredio) izboreni za vrijeme dok je Aco Petrović bio izbornik.

Nova prilika

Hrvatska ima tako jedinstvenu priliku za još jedno veliko natjecanje. Ovog puta će se vjerojatno moći sastaviti respektabilna ekipa od “glavnih” igrača, a neki će napokon imati priliku dokazati može li se na njih ozbiljno računati ili će samo ostati neostvareni talenti.