Danas pravila, sutra prva utakmica A1 HKL!

Susretom GKK Šibenik – KK Zagreb (Sportklub, 20:15), sutra će započeti novo izdanje A1 hrvatske košarkaške lige. A1 liga je prva hrvatska liga i najelitnije natjecanje u Hrvatskoj. Tako se ona zove, to ona i jest. Što god mi mislili o njoj i koliko god ona bila zapostavljana i iskorištavana. A zapostavljana je godinama pa je to tako liga bez sponzora, bez imena, bez medijskog tretmana. U njoj ne igraju najbolji, ne nagrađuju se najbolji, a od klubova se samo uzima. Pod cijenu opstanka. Pa je stoga i gledateljima nezanimljiva. Nema dvojbe, krivac je isključivo – hrvatski košarkaški savez.

Kada smo pomislili da nas ništa ne može iznenaditi, „(ne)odnos“ HKS-a prema A1 ligi dosegao je svoj vrhunac. Doduše, tako barem zasad mislimo. Naime, proteklih dana do nas su stizale razne informacije u vezi propozicija po kojima će se igrati A1 liga. Najprije je, odustajanjem Osječkog sokola, bilo govora da na kraju sezone nitko neće ispasti iz lige, a da će u nju ući prvoplasirani iz A2 lige. Ubrzo potom, stiže informacija po kojoj će posljednjeplasirani klub igrati kvalifikacije s drugoplasiranim iz A2 lige za popunjavanje A1 lige za sezonu 2014./2015.

No, tu dilemama nije kraj. Nakon što je ULEB donio nova košarkaška pravila, stigla je informacija da ona neće vrijediti za hrvatske lige i Kup Krešimira Ćosića, već da će se one igrati po starim pravilima. Pomutnja, a time i pitanja o regularnosti natjecanja, bili su već prisutni na parketima A2 lige, čije je natjecanje započelo proteklog vikenda. Naime, kako doznajemo, u prvom kolu A2 lige skupine Istok, suci su sudili po različitim pravilima. Pojedine utakmice su se igrale po novim, dok su u pojedinim primjenjivana stara pravila.

Kako se početak prvenstva sve više približavao, a od strane HKS-a nisu stizale nikakve informacije, uključujući i u objavama na njihovim web stranicama, Crošarka je odlučila pokucati na vrata i, u svrhu točnog i pravovremenog informiranja hrvatske košarkaške javnosti, iz prve ruke dobiti relevantne i provjerene odgovore.

Međutim, možda nije iznenađenje da ih nije dobila, no svakako je iznenađenje da ih čelni ljudi HKS-a ne znaju ni sami. Dan prije početka natjecanja, podsjećam, PRVE hrvatske košarkaške lige tek će se o tome odlučivati:

„Upravni odbor HKS-a na sastanku koji će se održati u četvrtak, 10. listopada 2013. god. donijeti će odluku po kojim će se pravilima igrati sve lige u Hrvatskoj.“

„Također će se donijeti i izmjene i dopune Propozicija natjecanja za klubove A-1 lige koje će pored ostalog definirati i ispadanje iz A-1 lige i igranje kvalifikacijskih utakmica za igranje u A-1 ligi u sezoni 2014/15.“, stoji u odgovoru potpisanom od strane povjerenika natjecanja, gospodina Josipa Bilića.

Ponukana teškom situacijom mnogih hrvatskih klubova, koji na rubu egzistencije ulaze u novu sezonu (Split, Slavonski Brod, Križevci) te odustajanjem Osječkog sokola iz istih razloga, Crošarka je HKS-u postavila i pitanje, koliko iznose davanja klubova A1 lige prema savezu, budući da je poznato da primanja od istog ne postoje. No, niti to nije bilo poznato čelnicima HKS-a samo dan prije početka natjecanja te u odgovoru stoji:

„Na istom sastanku će se donijeti i plan troškova natjecanja A-1 muške lige za natjecateljsku sezonu 2013/14 koji će pored ostalog definirati i iznos kotizacija za klubove A-1 lige.“

Dakle, sutra počinje, a klubovi do posljednjeg trenutka neće znati za što će se boriti i hoće li se uopće biti potrebno boriti. Suci do posljednjeg trenutka neće znati po kojim će pravilima suditi, a treneri koliko će time-outa moći zvati. Još nevjerojatnije zvuči činjenica da klubovi ulaze u sezonu ne znajući koliko će im iznositi troškovi prema HKS-u. Dobro, bar znaju da će im primanja od istih biti ravna nuli. Pa čudi li onda činjenica da su završetkom sezone računi blokirani, a klubovi na dnevnom redu sjednica gradskih vijeća?

U trenutku objavljivanja ovog teksta, Crošarka još uvijek nije dobila odgovore na postavljena pitanja. No kada stignu, svakako će o njima pravovremeno informirati javnost. Međutim, još je važnije da potrebne informacije što prije stignu do hrvatskih prvoligaša. Vremena je vrlo malo. Nešto više od 24 sata. U svakom slučaju, nedovoljno da bi se ispravila neozbiljnost i neodgovornost krovne košarkaške organizacije prema košarci u Hrvatskoj.

Pričalo se o rastu popularnosti košarke nakon Eurobasketa. Ma i da smo prvaci svijeta, uzalud, kad u Hrvatskoj još uvijek rade oni koji košarku čine nepopularnom.