FIBA objavila listu kandidata za pozivnicu za Svjetsko prvenstvo

Na sastanku čelništva krovne svjetske košarkaške organizacije Fibe javnosti je obznanjeno koje reprezentacije su kandidati za dobivanje pozivnice za Svjetsko prvenstvo koje se održava na godinu u Španjolskoj.

Poznato je 20 sudionika, a dijele se još četiri wildcarda. Kandidati su: Nigerija, Brazil, Kanada, Venecuela, Kina, Katar, Bosna i Hercegovina, Finska, Njemačka, Grčka, Izrael, Italija, Poljska, Rusija i Turska.

Podsjetimo, već od ranije svoj nastup su osigurali SAD, Španjolska, Angola, Egipat, Senegal, Australija, Novi Zeland, Iran, Filipini, Južna Koreja, Meksiko, Portoriko, Argentina, Dominikanska Republika, Francuska, Litva, Hrvatska, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Foto: FIBA Europe

Foto: FIBA Europe

Prema pisanju svjetskih medija dvije pozivnice gotovo sigurno odlaze u Kinu i Brazil kao domaćinu sljedećih Olimpijskih igara. Preostale dvije bi trebale stići u Europu. Turska je spominje kao glavni kandidat s obzirom da je BEKO bio glavni sponzor EuroBasketa, a Turkish Airlines je glavni sponzor Eurolige.

U uži krug kandidata spada i Italija koja je već ponudila 500 000 eura, koliko se procjenjuje da nastup košta. Uz to, ako daju jamstva da će doći s kompletnim rosterom s kojim bi bili jedni od favorita na Mundijalu, put u Španjolsku je vrlo izgledan.

Njemačka i Rusija pozivnicu su dobili 2010. godine tako da teško mogu očekivati isto iako zadovoljavaju sve kriterije. U krug favorita možemo nadodati i Grčku koja usprkos lošoj financijskoj situaciji u zemlji ima dobre izglede. Nije isključeno niti da ostale zemlje kandidati pridobe simpatije Fibe i osiguraju nastup, ali s obzirom na slab lobi, lošu ekonomiju ili nekvalitetan roster sumnjamo u dati scenarij.

Odluka će biti obznanjena 2. veljače, a ždrijeb skupina će se održati dan poslije.