Hrvatska pobjedom otvorila Europsko prvenstvo

Hrvatska je U-18 Europsko prvenstvo u Grčkoj otvorila pobjedom nad Finskom čime je napravila prvi važan korak u lovu na što bolji plasman u skupini koju čine još Nizozemska i Španjolska.

Za Hrvatsku su nastupili: Bošnjak 10, Gulin 1, Lukačić, Paponja 3, Perkušić 2, Bulić 12, Buljević, Gnjidić 14, Rašić 11, Rudan 7, Šarić, Škarica. Trener: Milan Karakaš

U obostrano ‘neurednoj’ igri viđenoj u prvih 10 minuta utakmice, Finci su imali nijansu bolju realizaciju te su na prvu pauzu između četvrtina otišli sa tri poena prednosti, a za to im je bilo dovoljno ubaciti svega 12 poena.

Iako su jedni i drugi do poluvremena skupili već po 16 izgubljenih lopti, treba reći da su, pogotovo izabranici Milana Karakaša, izgledali puno bolje u drugoj četvrtini. Bilo je lijepih prodora, još ljepših dalekometnih pogodaka, a viđeno je i nekoliko taktičkih zamki koje su Fince dovodile u poprilične probleme. To se odrazilo i na rezultatu, pa je sada Hrvatska na odmor odnijela tri poena viška (33:30).

Treća četvrtina donijela je rukometni rezultat 8:7 koji sam po sebi najbolje govori o događanjima na terenu, dok je posljednje razdoblje igre iznjedrilo u par navrata i našu dvoznamenkastu prednost čime se izbjegla neizvjesna završnica.

Sve u svemu, o utakmici koja završi rezultatom 60:55 i u kojoj njeni akteri izgube ukupno čak 54 lopte (obje ekipe po 27) nema se puno toga lijepoga za reći, a nadamo se kako se, barem u našem slučaju, radilo samo o ‘tvrdoći’ igrača nakon dugih priprema. Ipak je najbitnije da je ostvarena prva pobjeda, a već sutra će, valjda, to izgledati i puno bolje.

FINSKA – HRVATSKA 55:60(12:9; 18:24; 7:8; 18:19)

Statistika: http://www.fiba.basketball/europe/u18/2019/game/2707/Finland-Croatia#tab=boxscore