Humana gesta Ribole Kaštela: Utakmica za Korneliju

Košarkaški klub Ribola Kaštela ovog će vikenda ugostit KK Zagreb. Osim što je utakmica vrlo važna za obje momčadi, ovaj će susret biti obilježen na puno ljepši način-humanitarni. Kaštelani možda nisu na rezultatskom planu zasada ostvarili veliki uspjeh u elitnom društvu, no djeluju kao zdrava sredina što potvrđuju izrazito dobar rad u mlađim kategorijama te sama činjenica da su u premijerligaškom društvu, a pokazuju i izrazito humane i lijepe geste. Naime, sav prihod od ulaznica biti će prikupljen za akciju Za Korni-nisi sama!” Pomoć se prikuplja za gospođu Korneliju Livaju koja se oporavlja od posljedica moždanog udara koji je doživjela u listopadu 2016. godine.

Kornelija se cijelog života bavila novinarstvom na Radiju Osijek te Slavnonskom radiju. Naposljetku dolazi u Kaštel Gomilicu gdje ju je dovela ljubav te radi na Radiju Dalmaciji.

Nakon teškog moždanog udara cijela joj je lijeva strana tijela bila oduzeta, no upornim vježbanjem i svakodnevnom borbom počela je i ponovno hodati.

O svojoj borbi i odnosu zdravstvenog sustava prema njoj progovorila je za 24sata:

“Imala sam vrlo teške prognoze, no snagom sam se svojega karaktera dignula iz invalidskih kolica. Sad vodim bitku za lijevu ruku, za svoju samostalnost. Nisam lijenčina, želim se vratiti na posao, ne biti invalid na državnim jaslama. Međutim, za tu je borbu potreban novac, a mene nitko ne pita kako preživljavam nakon 15 mjeseci bolovanja i golemih troškova. HZZO, naime, ima svoje pravilnike, cjenike, standarde i propise koji ograničavaju prava na toplice, fizikalnu terapiju i lijekove. Iza tog brda papira skriva se bolna istina: čovjek je dijagnoza, dijagnoza ima svoju šifru, za tu ti šifru pripada nešto, ali ako to nešto nije ni izbliza dovoljno da ti se vrati život kakav zaslužuje osoba u 40-ima, e… onda nisi imao sreće.”

U specijalnoj klinici u Dubrovniku u 16 tjedana potrošila je svu svoju ušteđevinu, a kada je ponovno zatražila boravak u toplicama HZZO ju je odbio dvaput. Sada ima fizioterapeuta koji s njom radi dva puta tjedno po sat vremena. Kako ju vjera i ljubav spašavaju Kornelija kaže:

“Uvijek sam bila vjernica, a vjera me je nakon bolesti i ojačala. Mislim da su vjera i moj suprug moji glavni oslonci u svemu ovome, zbog njih sam i došla do ove faze oporavka, a nadam se i da ću se potpuno oporaviti. A moj radni dan izgleda ovako; ujutro molim krunicu sat vremena, zatim šetam po balkonu, dvadeset dužina, korak po korak, svako stopalo mora stati točno na određeno mjesto. Vježbam i po stepenicama, silazim i penjem se. Slijedi sat vremena vježbi s fizioterapeutom, a nakon toga odmor i ručak. Popodne šetnja sa suprugom, opet korak po korak. Navečer pogledam neki film, puno čitam… Ukupno vježbam oko pet sati dnevno.”

Kornelijini prijatelji pokrenuli su spomenutu akciju te svi koji prepoznaju teškoću njenog položaja mogu joj pomoći u nastavku rehabilitacije uplatom na račun:

IBAN: HR4023300033243222016 Splitska banka (s napomenom: Za Korni – nisi sama)

Utakmica se igra u subotu u 19h na “Sokolani” te je to susret u kojem će jedna i druga momčad loviti možda i posljednji vlak za spas.