Je li ovo početak kraja ABA lige?

Jučerašnji cirkus oko neodigravanja susreta ABA lige između Budućnosti i Crvene Zvezde, ponovno je donio veliko pitanje: Ima li ova liga uopće više smisla? 

Zvezda je odbila otputovati na susret u Podgoricu zbog političke situacije u Crnoj Gori (izazvane nedavnim crnogorskim usvajanjem zakona o slobodi vjeroispovijesti kojemu se usprotivila Srpska pravoslavna crkva). Beograđani su tvrdili da nemaju jamstva sigurnosti vlastitih igrača, dok je čelništvo Budućnosti ustvrdilo kako razloga za odgodu nema, odnosno da imaju iskustava s organiziranjem ovakvih utakmica. Dvoboj će najvjerojatnije biti registriran pobjedom domaćina 20:0 uz oduzimanje jednog boda Zvezdi zbog nepojavljivanja na susretu. Uz sve to, beogradski klub bi trebao dobiti i veliku kaznu. Na popodnevnoj konferenciji za novinare Nebojša Čović nije isključio mogućnost napuštanja lige od strane Crvene Zvezde.

U 20h odigrala se utakmica između Mega Bemaxa i FMP-a. Da, odigrala, iako se pobjednik nazirao i prije samog završetka. Društvene mreže, analitičari, novinari, svi su brujali o tome kako se ne može dogoditi da FMP (filijala Crvene Zvezde) pobjedi i pobjegne svom velikom bratu na dva koraka razmaka u borbi za final four. S druge strane, Mega je u utakmicu ušla s posljednje pozicije, a poznato je kako taj klub već godinama služi kao razvojna momčad igračima najuspješnijeg europskog menadžera, pa ne bi bilo zgodno da upravo oni napuste natjecanje. Pretpostavljeni scenarij se i dogodio, Mega je slavila i više nije sama na začelju lige.

A gdje su u svemu tome hrvatski klubovi? Cibona i Zadar već dugi niz godina gledaju u leđa najboljim klubovima regije, a jedini im je cilj osigurati ostanak u ligi koja im ne donosi puno toga. Da bi se on osigurao najčešće se poseže za iskusnim pojačanjima kada voda dođe do grla, a mladi i talentirani igrači tu ne dobivaju svoju priliku, čast iznimkama. Dokle god će naši košarkaši u najboljim godinama odlaziti na Island, u Rumunjsku, Švedsku i slične zemlje za par stotina eura više, sve ovo nema smisla. Izgleda kako je raspad ABA lige nikad bliži, što nije nužno loše za našu košarku. Dojma smo kako su se ljudi zasitili ove privatno-menadžerske lige koja iz dana u dan donosi sve više frustracija i smiješnih odluka.

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com