Juniorke u posljednjoj minuti osigurale ostanak u Diviziji A

Iako je iz našeg tabora najavljivano četvrtfinale, juniorska ženska reprezentacija Hrvatske je u Vinkovcima, tek u posljednjoj minuti svoje zadnje utakmice na Europskom prvenstvu, osigurala ostanak u Diviziji A.

Pobjedom protiv Slovačke osvojili smo tek 13. mjesto, a tom uspjehu najviše možemo zahvaliti odličnoj Inji Butini koja je i danas predvodila svoju ekipu.


Hrvatska – Slovačka 52:47 (12:14, 23:25, 37:38)

Butina 16 (6sk, 5as, 4uk), Chiabov 12 (11sk), Rački 7, Matijević 6 (10sk), Ples 6 (7sk), Bura 5


Pred samo pedesetak gledatelja, igračice iz Slovačke su većim dijelom prvog poluvremena imale malu prednost, a da se ne odlijepe najveće zasluge idu Butini. Probao ju je trener Braslav Turić odmoriti sredinom druge četvrtine, ali se u dvije minute pokazala sva naša jalovost u napadu bez prvog razigravača reprezentacije.

U nastavku je još očitiji umor kod obje ekipe i u ne baš kvalitetnoj igri i s puno pogrešaka Hrvatice polako preuzimaju blagu prednost. Obrana Slovakinja se bazirala na zaustavljanju Butine što je odlično iskoristila u posljednjoj minuti omalena Lana Rački za neometanu tricu te Antonija Chiabov za vodstvo od 50:43. Utakmicu je zaključila odlična Butina za konačnih 52:47.

Pored naše najbolje juniorke, solidnu partiju su pružile dvoznamenkasta Chiabov (12p, 11sk), te Rački koja je u završnici pogodila dva važna šuta za tri poena.

“Uspjeli smo izvući to još snage što nam je ostalo. Imali smo i danas velikih problema u pripremi. Pračuk nije mogla igrati, Chiabov je išla u bolnicu slikati stopalo bojeći se da je puklo, ali svaka čast njoj i ostalim igračicama što su dale sve od sebe da dođemo do ove pobjede”– rekao je Turić nakon utakmice, a o plasmanu je dodao:

 “Najbitniju stvar smo napravili. Istina je da smo imali šanse protiv Turske. Portugal nam je promakao, ali šta nas je sve pratilo, otkazi, ozljede….u konačnici mogu biti zadovoljan onim što smo napravili.”

U Vinkovcima se imaju odigrati još dvije utakmice za plasman, a vrijeme će pokazati koliko će košarka u Slavoniji uopće imati koristi od organizacije Europskog prvenstva. Dvorana u Vinkovcima je pružila odlične uvjete, ali prema informacijama već sljedeći tjedan ona ne zadovoljava pravila za igranje A2 lige. Također, nevjerojatnim se čini podatak da je ovo prvenstvo u ovome gradu, koji slavi 50 godina igranja košarke, takoreći prošlo bez volontera, mladih košarkaša i košarkašica iz Vinkovaca te poznatih i priznatih košarkaških djelatnika. To potvrđuje i izjava Vladimira Engelman, člana skupštine HKS-a, na konferenciji za novinare u prvom dijelu prvenstva:

“Dvorane su uistinu izvrsne za ovo natjecanje, a jedino što nam stvara problem jest nedostatak malo više volontera, jer je sav teret pao na jednog čovjeka. Sve ostalo, uistinu je savršeno”.

Prema trenutnom stanju stvari, košarka u gradu na Bosutu odavno nije bila na nižim granama, ali zato će neki pojedinci od nje sigurno imati koristi.

U Vukovaru, u 18:15, za treće mjesto igraju Srbija i Nizozemska dok je finale između Španjolske i Francuske na rasporedu u 20:30.