Petani: “Želim dokazati da je Jazinama mjesto u Premijer ligi”

Teo Petani, 29-godišnji Zadranin vratio se u matični grad, nakon kratkog angažmana u Slovačkoj i nakon odlične sezone u Šibeniku. Novi Premijer ligaš Jazine Teov je novi klub. Dojučerašnji drugoligaš na kraju sezone kroz kvalifikacijsku ligu izborio je najviši rang Hrvatske košarke, no stvari po njih i nisu najbolje krenule, pa su tako trenutno samo na jednoj pobjedi i opasno „vise“, pred kraj sezone. Upravo je Petani označen kao spasitelj, domaći dečko, koji će sigurno podići njihovu igru na jedan viši nivo i koji će za žuti dres sigurno davati i više od 100 % na terenu. Porazgovarali smo s Teom…

Nakon odlične prošle sezone u Šibeniku, odlučio si se na odlazak u inozemstvo, točnije u Slovačku. Što je prevagnulo?

Nakon odlične sezone u Šibeniku i osvajanja prvog mjesta u regularnom dijelu sezone, klubu nije omogućeno igranje u ABA ligi, a samim time ni ljudi u klubu nisu znali u kojem će pravcu sve krenuti, odlučio sam se i prihvatio ponudu slovačkog kluba koji se borio za vrh ljestvice.

Epizoda u Slovačkoj kratko je trajala. Što se dogodilo?

Prvenstveno sam se vratio iz obiteljskih razloga. O klubu, suigračima i treneru mogu reći samo najbolje

Sigurni smo da se povratkom kući pojavilo mnoštvo ponuda. Kako si se odlučio za Jazine?

Jazine su klub iz moga grada. Sve se to poklopilo s trenutnim željama i obiteljskim potrebama, a i moj košarkaški put je prožet nekim inatom i željom za dokazivanjem pa tako želim dokazati da se u ovom slučaju može opstati u ligi.

Mogu li se Jazine spasiti od ispadanja?

Naravno da se možemo spasiti od ispadanja, imamo dobar raspored i svi nam izravni konkurenti dolaze u goste.

Jesu li pojačanja koja su s tobom dovedena dovoljno kvalitetna da izbjegnete niži rang?

Svi igrači koji su dovedeni i oni koji su ostali dovoljno su kvalitetni i znaju što je potrebno da bi se pobijedile utakmice kojima ćemo osigurati opstanak u ligi.

Što je po tebi ključno za ostanak?

Računica je vrlo jasna, trebaju nam sve pobjede kod kuće i najmanje jedna u gostima.

Zaslužuje li grad Zadar dva premijerligaša po tebi?

Zadar je dugi niz godina imao dva prvoligaša i kroz taj odnos je stvoreno mnogo igrača, tako da smatram da je drugi prvoligaš super stvar za sve mlade igrače i igrače iz Zadra koji ne mogu ili ne žele igrati u inozemstvu.

Uspijevaš li spojiti košarku, posao, obitelj i fakultet? Jedan si od rijetkih košarkaša koji će uskoro diplomirati…

Sve se da spojiti kad postoji razumijevanje i kad imaš dobru obiteljsku logistiku. Što se tiče fakulteta, trenutno pišem diplomski rad i jedva čekam privesti to kraju.

I za kraj, prije nekoliko dana Zadar je s guštom ispio Cedevitu, jučer i Cibonu. Tko je po tebi favorit za naslov prvaka Hrvatske?

Bilo bi lijepo da Zadar uzme titulu jer ljudima u ovom gradu košarka znači nešto više, kako kaže jedan navijač s juga „ Ode je košarka sve“. Ne vjerujem da se navijači Cedevite osjećaju isto.

Hvala Teu na odvojenom vremenu i na ugodnom razgovoru i sretno u nastavku karijere!