“Pobjeda je imperativ”

Od 19. do 26. veljače hrvatska košarkaška reprezentacija odradit će mini pripreme u Zadru. U sklopu toga odigrat će na Višnjiku dvije kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo, protiv Rumunja i Nizozemaca.

Iako nismo ni blizu našem najjačem sastavu, imperativ pobjede je nametnut, a toga su svjesni i izbornik Ivica Skelin i igrači. Osim što glavnih zvijezda nema, otkazali su i neki igrači koji su se našli na posljednjem Skelinovom popisu.

“Imamo dosta problema s ozljeđenim igračima. To se prije svega odnosi na bekove. Popović, Stipčević, Katić i Ramljak su trenutno van funkcije. Situacija s njima je neizvjesna, idemo dan po dan. Oni će svi bit tu oko ili u reprezentaciji. S obzirom da imamo dvije utakmice, a druga je za praktički osam dana, naš medicinski tim će se potruditi ako je moguće da osposobi bilo koga od njih, bilo za prvu ili za drugu utakmicu.”

Osim ozljeda koje su se našle Skelinu na putu, neki igrači su ga iznenadili otkazivanjem.

“Zubčić je kazao da se njegovi planovi ne poklapaju s planovima reprezentacije, Rudež je prije nekoliko dana pronašao novi klub koji je zahtijevao od njega da ne nastupi za reprezentaciju, a Luka Božić je otkazao iz osobnih razloga.”

Najveće iznenađenje izborniku bilo je otkazivanje Božića.

“Zvao sam ga dan nakon polufinalne utakmice Kupa, nismo se uspjeli čuti. Nakon toga je on mene nazvao i kazao da su razlozi otkazivanja osobne prirode, da se on oduvijek odazivao pripremama reprezentacije, ali da ovaj put jednostavno ne može, da se ne osjeća dobro i to je to. Meni osobno je to teško palo s obzirom da je on bio jedan od onih sigurnih na pripremama.”

Ipak, u Zadar ne dolaze svi igrači na pripreme, kao recimo Sobin, jer kako kaže izbornik, na “petici” imamo dovoljno igrača pa nema potrebe. A tu je i situacija sa Simonom.

“To je kao i uvijek komplicirano. U petak igra Euroligu, a što će biti za utakmicu u ponedjeljak to tek treba vidjeti. Nikakav dogovor između FIBA-e i Eurolige ne postoji, a ja čisto sumnjam da će Efes sebe oslabiti da bi nas pojačao.”

Unatoč problemima s vanjskom linijom, Skelin smatra da smo bar na pozicijama centra dobro pokriveni.

“I Planinić i Bilan i Buva i Žorić dolaze. Sa Žorićem je trenutno problem jer ima distorziju zgloba koju je dobio u finalu Kupa tako da ćemo iz dana u dan pratiti situaciju. Na poziciji četvorke imamo Perića i Šakića. Od bekova imamo Mavru, Delaša, Badžima, Krušlina, Bošnjaka, Mustapića i Babića za pripreme. S obzirom da se u turskoj drugoj ligi utakmice odigravaju u utorak, Fran Pilepić će nam se tek priključiti u srijedu navečer.”

Izbornik je svjestan koliko su ove utakmice važne, ali je i optimističan.

“Treba kazati da igramo kući, prema tome bez obzira protiv koga igrali, Hrvatska je favorit. Rumunjska ima dosta dobrih klupskih igrača koji igraju u Rumunjskoj. Mislim da su jedna dobra, kompaktna i kvalitetna ekipa, izuzetno atletična, dobro trče što im je i bio forte u posljednjoj pobjedi protiv Nizozemaca kući. Za Nizozemce znamo da imaju osovinu od sedam, osam igrača. Centri su im izuzetno visoki. Snažni su i imaju jako dobrog playmakera koji dolazi iz španjolske lige. Imaju i dobru šutersku liniju gdje su im igrači izuzetno atletični. 

Za Zadar se uvije veže epitet grada košarke. Iako nisu u najjačem sastavu, reprezentativci očekuju dobru podršku s tribina baš zbog tog epiteta.

“Mislim da je ovo najkošarkaškija sredina u Hrvatskoj. Sigurno da nam to daje dodatan motiv. Igrati ovdje u svakome od nas izaziva određeno uzbuđenje. Svi smo svjesni kakve su bile prve dvije utakmice. Mi pokušavamo izvući naš maksimum, ali nam nažalost u prilog ne idu ozljede koje su nas stvarno poremetile. Tko god istrči u petak na utakmicu zna da mora dati sve od sebe, a podrška publike bit će samo dodatan plus. Mislim da će atmosfera biti pozitivna jer je zadarska publika uvijek znala prepoznati one kojima nešto treba, a mi smo sad u toj situaciji da nam je pomoć s tribina zaista potrebna.”

S Rumunjskom igramo u petak, 23. veljače u 18 sati, a s Nizozemskom u ponedjeljak, 26. veljače, u 20 sati.