Predstavljamo: Košarkaški klub Ivančica

Portal Crošarka osnovan je s ciljem promocije košarke u državi. Kao takvi, nismo samo orijentirani na “velike igrače” i “velike momčadi”. Pratimo male sredine i niže lige. Ovog puta porazgovarali smo s djelatnicima košarkaškog kluba Ivančica koji dolazi iz Ivanca, malog gradića iz Varaždinske županije. Rad i djelovanje kluba predstavili su nam trener juniora Predrag Putar i sami predsjednik Edo Rajh.

Predstavite javnosti neke temeljne informacije o košarci u vašem gradu. Kako je nastao klub?

Počeci bavljenja košarkom u Ivancu sežu u sedamdesete godine, kada je grupa entuzijasta okupljenih oko košarkaške sekcije tadašnjeg DSR „Partizan“ Ivanec nekoliko godina uzastopno nastupala na Zimskom prvenstvu u Varaždinu. Osvojivši prvo mjesto na ZIP-u Varaždin stekli su se uvjeti za nastup u službenoj košarkaškoj  ligi, te je 18.03.1978. godine osnovan  KOŠARKAŠKI KLUB „IVANČICA“ Ivanec. Prvi nastupi kluba bili su u Regionalnoj ligi Varaždin-Bjelovar, a utakmice su odigravane na vanjskom igralištu Odgojnog zavoda „Pahinsko“ Ivanec pod vodstvom trenera i kapetana ekipe  Buder Ivana. Izgradnjom novog vanjskog košarkaškog igrališta kod O.Š. „Josip Kraš“, košarka seli sa periferije u centar Ivanca.

U periodu od 1980 – 1984. godine klub je tri puta osvojio ZIP Varaždin, Kup regije i bio u samom vrhu službene lige pod vodstvom trenera Milana Mlinarića. Rezultatski uzlet kluba vezan je uz otvorenje velike sportske dvorane sa 2000 sjedećih mjesta (rekord dvorane po broju gledatelja postignut je prilikom otvaranja na košarkaškoj utakmici.

KK „Ivančica“ – KK „Cibona“ kada je igrao  „VELIKI“ Dražen, a bilo je 4000 gledatelja). Te 1984. godine u klub kao trener dolazi Dušan Todorivić iz Varaždina koji nakon samo dvije sezone uvodi sastav u Hrvatsku ligu – centar u kojoj klub nastupa do 1991. godine.

Tada dolazi do odlaska igrača u veće klubove (Manjerović – Zagorje, Patekar i Ramuščak – Maksimir). Goran Patekar koji je potekao iz našeg kluba nakon igračke karijere trenerski vodi Maksimir kao trener HKS-a te ostvaruje zavidnu trenersku karijeru u Austriji (Oberwart, Firstenfeld). Za predsjednika KK „Ivančica“ u to vrijeme dolazi bivši igrač kluba Edo Rajh, jedan od osnivača kluba, te se ponovno kreće u stvaranje jakog sastava. Klub  nastupa vođen trenerima Todorović, Ranteš, Kranjec u B-1 HKL SJEVER sve do sezone 1996/97. kada uvjerljivo osvaja prvo mjesto vođen trenerom (bivšim igračem kluba) Zlatkom Manjerovićem i najboljim igračem Đurom Simonom (možda najbolji igrač koji je igrao na ovim prostorima dolazeći redovito na treninge u Ivanec iz Zagreba i dovodeći na iste tada još malog sina Krunu koji se zabavlja šutirajući na pomoćnim koševima sa strane).   Klub  se tim rezultatom plasira u  A-2 HKL, no što je na parketu osvojeno nažalost nije realizirano, jer je HKS promijenio sistem natjecanja pa B-ligaši nisu mogli ući u A-2 ligu. Tako najveći klupski uspjeh do tada nije realiziran zbog administracije, a velika želja Ivančana da dvadeset godišnjicu kluba proslave u A-2 ligi nije ostvarena.

Klub je prvi  puta u A-2 HKL – sjever nastupio u sezoni 2002/2003. god. u kojoj pored dobrog plasmana nastupa tek jednu sezonu nakon koje zbog velikog povećanja troškova A-2 lige istupa iz iste sa još tri kluba iz regije, te prihode kluba radije preusmjerava  u rad sa mlađim kategorijama igrača, školovanje trenera i stabilizaciju kluba. Plasman u drugu A-2 HKL sjever ostvaren je ponovno 2007. godine gdje klub  do danas neprekidno nastupa (od sezone 2017/18. A-2 liga sjever mijenja naziv u Druga muška liga – sjever).

Klub djeluje i na međunarodnom planu?

U vrijeme napetosti odnosa Hrvatske i Slovenije, KK Ivančica je 2009. godine jedan od osnivača neslužbene amaterske košarkaške lige pograničnih klubova iz HR i SLO nazvane „LIGA BEZ GRANICA“  u kojoj su prve godine nastupili: ŠD Pristava, Šmarje i Rogatec, te KK Krapina, Lepoglava i Ivančica. Liga je uz proširenja (Rogaška, Podčetrtek, Šentjur, Zabok, Vinica, Petrijanec) potrajala nekoliko godina.

Okrenimo se sadašnjosti. Kakvo je trenutno stanje u klubu. Jeste li zadovoljni ostvarenim?

Klub je danas jedan od nositelja kvalitete košarkaškog sporta na području Varaždinske županije. Uz prvu ekipu u sezoni 2017/18. (DRUGA ML SJEVER – 14 seniora + 12 juniora, podjela 3. i 4. mjesta na polovici sezone, trener Zlatko Manjerović),  djeluju i mlađe selekcije:

  • U-13 dječaci (LIGA REGIJE SJEVER, 15 igrača, 6 mjesto na polovici sezone, trener Predrag Putar),
  • U-15 ml. kadeti (LIGA REGIJE SJEVER, 22 igrača, 4 mjesto na polovici sezone, trener Luka Rajh),
  • U-19 juniori (LIGA REGIJE SJEVER, 22 igrača, 1 mjesto na polovici sezone, trener Predrag Putar). 

Potrebno je istaknuti još i da je ekipa juniora KK „Ivančica“ u 2017. godini ostvarila zavidne rezultate, tako je bila prvak Međužupanijske lige, prvak Regije sjever i na taj način plasirala se na POLUZAVRŠNICU DRŽAVNOG PRVENSTVA HRVATSKE  koja je odigrana od 09-12.03. 2017. godine u Osijeku. Ekipa KK IVANČICA bila je u skupini sa juniorima KK CEDEVITA-ZAGREB, KK SONIK-PUNTAMIKA-ZADAR, KK ADIATIC-SPLIT, KK KVARNER-RIJEKA, KK ZADAR-ZADAR, KK ZAGREB-ZAGREB I KK VRIJEDNOSNICE-OSIJEK.

Nastup na Poluzavršnom turniru Prvenstva Hrvatske bio je od izuzetnog iskustvenog značaja za mlade ivanečke košarkaše. Juniori KK Ivančica odigrali su tri utakmice u kojima su pružili dostojan otpor te okusili kakva se košarka igra u prvoj ligi u poznatim školama košarke Zadra, Splita i Zagreba. Tehnička izvedba igre bila je kod ivančana na visokoj razini, no bez visokih igrača, bez klasičnih centara ni jednom od protivnika nismo mogli parirati u skoku.  Spomenuti treba i to da su juniori Ivančice u utakmici protiv KK Cedevita postigli 16 trica što im je i u drugim utakmicama bilo najjače oružje. Rijetkost je da se na poluzavršne turnire PH u košarci plasira neka ekipa iz naših sjevernih krajeva, te je samim time uspjeh juniora KK „Ivančica“ još i veći. Iz te juniorske generacije klub je dobio 6-7 standardnih prvotimaca u seniorskoj ekipi te trojicu u početnoj petorki. To su Luka Putar (1999) na poziciji organizatora igre, Leon Kušinec (1999) koji se odlično snalazi na pozicijama 3 i 4 te Kruno Smontara (2000) kao bek šuter. Sva trojica su i ove sezone glavni igrači juniorske ekipe u pohodu na još jednu titulu i plasman na poluzavršni turnir prvenstva Hrvatske.

U smislu daljnjeg razvoja kluba naglasak će biti na radu s mlađim kategorijama i oslanjanju na vlastite igrače u nastupu seniorske selekcije kluba. Klub i danas radi na amaterskoj osnovi te je zahvaljujući volonterskom radu ljubitelja košarke u našem kraju omogućena organizacija škole košarke za najmlađe u Gradu Ivancu i Lepoglavi uz 6 školovanih trenera u čije je školovanje  uložio klub. Organizatori smo već niz godina i Memorijalnog turnira „Dejan Marković – Gary“ u spomen na našeg igrača i trenera mlađih kategorija koji nas je nažalost prerano napustio, sudjelujemo u radu Zajednice sportskih udruga Grada Ivanca. Temeljni interes nam je da se omogući bavljenje košarkom mladima u našem okruženju tako da je oko kluba okupljeno cca. 100-tinjak košarkaša uzrasta od 10 – 50 godina.

Klub je poprilično organiziran. Koji su vaši planovi u novoj godini?

U 2018. godini pored svega prije navedenog planiramo organizirati i ekipu dječaka 9-11 godina starosti (minibasket), te kadetsku U-17 ekipu od jeseni 2018. god. Tada će u klubu djelovati ukupno 6 selekcija. Isto tako razmišlja se o okupljanju starijih košarkaša kluba u veteransku ekipu kako bi ih se potaknulo na kretanje i bavljenje sportom, te dodatno senzibiliziralo za rad u klubu.

KK Ivančica radi neprekidno i kontinuirano od samog osnivanja 18.03.1978. godine, nikad nije ispao  iz ranga lige u koji se plasirao, nikad nikome nije ostao  dužan i jedan je od najstarijih živućih košarkaških klubova ovog područja koji će ove godine obilježiti 40 godina svog rada i postojanja.

Gospodi hvala na opširnom predstavljanju svog kluba i djelovanja. Ekipi iz Ivanca želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem radu.