Rusi bez Shvedove pomoći

Košarkaški klub Khimki u službenom priopćenju naveo je da Alexey Shved neće nastupati za rusku reprezentaciju u nadolazećem kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Kontroverzni predsjednik kluba, Pavel Astakhov je poručio da su klubovi taoci sukoba između dvije strane, Eurolige/ULEB-a i FIBA-e s druge strane te da oni, kao i ostali klubovi, ne mogu utjecati kako bi se taj sukob riješio.

Klub je u priopćenju objasnio da je trenersko osoblje u dogovoru s igračem osobno (op.a. Shvedom) donijelo odluku da će se glavni ruski igrač u narednom razdoblju koncentrirati na klupske obveze jer Khimki u veljači čeka naporan raspored prepun važnih utakmica. Zanimljivo, utakmica od velike važnosti u Khimkijevoj borbi za doigravanje odigrat će se 23. veljače protiv Panathinaikosa, a točno isti dan Rusija bi trebala igrati svoju kvalifikacijsku utakmicu.

Uprava kluba je poručila da imaju potpuno razumijevanje za novonastalu situaciju pa su se odlučili reprezentaciji pustiti Andreija Zubkova kako bi Rusija što spremnija i snažnija dočekala dvije kvalifikacijske utakmice.