Šamanić i Bogdanović uskoro u istoj NBA momčadi?

Za nešto više od tjedan dana, 20. lipnja očekuje nas novi NBA Draft, koji bi opet trebao iznjedriti neke od najvećih svjetskih košarkaških talenata. U skladu s tim, najviše pratimo stanje s hrvatskim košarkašima, a naš predstavnik na ovogodišnjem draftu bit će Zagrepčanin Luka Šamanić.

Trenutno član ljubljanske Olimpije, s nepunih 19 godina, Šamanić je privukao pozornost stručnjaka u SAD-u ostavivši sjajan dojam na treninzima s Indiana Pacersima, u kojima je cijelu prošlu sezonu jako dobro iznio Bojan Bogdanović. Jučer je bio na probi, odradio je trening pred legendarnim Larryjem Birdom, predsjednikom košarkaških operacija. Šamanić je prilikom jednog treninga šutirao pet od sedam zabivši 13 poena u nepunih 20 minuta i privukao pozornost košarkaške javnosti u Americi, posebno skauta, pa je sve izvjesnije da bi trebao biti dio prve runde drafta.

Pretpostavlja se da bi se trebao kretati između 27. i 36. picka, dok ga neki čak vide i među 25, što je veliki napredak kada se sjetimo da je po dolasku u SAD bio ispod 40. mjesta. Sjajne fizičke predispozicije, izvrstan odskok i izrazito kvalitetna tehnika šuta posebno su prepoznati.

Sam Šamanić je prepun samopouzdanja, a svoj stil igre bazira na načinu koji prakticiraju Kevin Durant i Kristops Porzingis. Za sebe kaže:
– Mogu biti igrač u oba smjera. Kao mlad igrač mogu igrati obranu, donijeti energiju u napadu i šutirati i dijeliti lopte šuterima.

Očito mu se jako sviđa način na koji se mora pokazati pred draft jer smatra da na ovaj način ‘možeš pokazati sve što znaš’. Nadalje je dodao da voli raditi u grupi ‘jer se natječeš s drugima i pokazuješ koliko kompetitivan možeš biti, ali individualno imaš više vremena pokazati da si igrač u oba smjera. U tome je razlika’.

Unatoč svemu tome, ovom mladiću ne nedostaje skromnosti pa je i svjestan da je ulazak u NBA samo početak, a ostanak unutar najjače lige svijeta ono najvažnije. Nije mu toliko važno koji će pick biti jer ‘nema puno razlike između 28. i 32. picka. Ako 32. pick donosi bolju organizaciju i imam bolje šanse tamo, onda bih radije bio 32.’

– Zaslužujem biti u prvoj rundi. Energiju, predanost uvijek mogu donijeti. Imam samopouzdanja i mogu odmah pomoći, a s iskustvom ću biti mnogo bolji – zaključuje Šamanić.

Ako bude među 30, Luka će biti dio prve runde drafta, ali u svakom slučaju, postoji mogućnost da nakon Bojana Bogdanovića, redove Indiana Pacersa iduće sezone pojača i Šamanić i tako dobijemo hrvatski tandem u Indianapolisu.