Spahija uoči Eurokupa: Popraviti imidž u Europi!

Pred košarkašima aktualnog hrvatskog prvaka, zagrebačke Cibone, sutra je prvi europski ispit. Na otvaranju natjecanja u Eurokupu, u goste im u Draženov dom stiže momčad francuskog Le Mansa. Prilika je to da Cibosi otvore novu stranicu, što se europskih natjecanja tiče, i potvrde dobru formu uoči nastavka natjecanja u ABA ligi, koje je ipak primarno za zagrebački sastav ove sezone. Barem prema izjavama, koje stižu iz Tornja.

Cibona i Le Mans posljednji put su se sastali prije pet godina, u sezoni 2008./2009., kada je u sklopu Eurolige oba puta slavila Cibona. No, bila su to neka druga, bolja vremena. U ovom trenutku, misli su usmjerene prema prekidu neslavnog niza od 22 uzastopna poraza u europskim natjecanjima. Potvrdio je to u najavi utakmice i trener Vukova Neven Spahija:

„Jedan od ciljeva je da popravimo imidž u Europi. Mislim da je nedopustivo da Cibona ima tako loš niz. Ali on se može gledati s dvije strane. Ako je cilj bio razvijanje igrača, onda bi to bilo opravdano. Ali ako se svake godine mijenja roster, onda to nije opravdanje. Ovo je nova Cibona, s novim trenerom i igračima i mi ne želimo gledati unazad. Mi ćemo pokušati dobiti utakmicu. Le Mans je bliži kvaliteti Cedevite i Radničkog, nego Olimpije i Szolnokija koje smo svladali pa mene kao trenera ova utakmica jako zanima.“

Cibosi u dobrom raspoloženju dočekuju Francuze. Tmurno ozračje nakon slabih prezentacija protiv Cedevite i Radničkog, nestalo je s ukupnih plus 51 protiv Olimpije i Szolnokija. Koja je zapravo bila prava slika Cibone, najvjerojatnije će pokazati upravo utakmica protiv Francuza.

S druge strane, Le Mans je odigrao dvije utakmice francuske LNB lige i pritom ostvario dvije pobjede. Prvo su na gostovanju projurili metropolom pa je tako stradao Paris-Levallois plus 23 (85:62), da bi u drugom kolu kod kuće bili bolji od momčadi Gravelinesa 69:63. Spahija je dobro upoznat s mogućnostima protivnika.

„Francuzi ne mijenjaju filozofiju. Le Mans, kao i svi francuski klubovi, ima puno Amerikanaca i individualnog talenta. Ispucali su u prve dvije utakmice 50 trica i to može biti neka karakteristika. Poznam neke od igrača, no u ovom trenutku mi je teško pričati o njima, odnosno njihovoj momčadskoj igri. Trener im je Amerikanac i forsira igru s pune trke i ritma i igre jedan na jedan.“

Cibona starta s jakim ritmom srijeda – subota. Stoga, bit će potrebno ravnomjerno rasporediti snage, a da pritom najviše energije ostane za dvoboje u ABA ligi. Znači li to da će mladi Vukovi iz Ciboninog rostera dobiti nešto više prilike u Eurokupu?

„Ne mogu reći hoću li ili neću staviti mlade igrače, barem dok ih ne pripremim. Od 9. do 12. mjesta u našoj ekipi imamo razvojnu grupu mladih igrača i sljedeće godine će ti dečki znatno participirati u timu.“

Može li Cibona proći u drugi krug Eurokupa, Spahija nije želio prognozirati. No, ipak, otkrio je što će nastup u Eurokupu značiti za njegovu momčad.

„U drugi krug će biti jako teško proći, ali volio bih to. Utakmice će činiti ovaj tim jačim više nego treninzi. Ne bih ulazio koliko bi nam pobjeda trebalo za drugi krug, ali samo mogu reći da Eurokup ima veliki broj klubova i utakmica, što je preslika nogometa te da ovakav sustav možda i nije najbolje rješenje. Što se nas tiče, nama su kvalitetne utakmice potrebnije od treninga i to nam s jedne strane odgovara.“

Osim Cibone i Le Mansa, u skupini A Eurokupa nalazi se još njemački Artland Dragons, češki Nymburk, talijanski Cantu i belgijski Oostende hrvatskog trenera Darija Gjergje. Dvoboj između Cibone i Le Mansa na rasporedu je sutra u Draženovom domu u 18 sati, a u ostalim susretima snage će odmjeriti Oostende i Nymburk te Cantu i Artland.