Srbiji još jedan teški poraz

U prvoj utakmici za borbu od 5. do 8. mjesta domaćini Slovenci uvjerljivo su pobijedili reprezentaciju Srbije i tako osigurali nastup na Svjetskom prvenstvu iduće godine.


Slovenija – Srbija 92:74(30:16; 55:35; 71:55)

Slovenija: Slokar, Lakovič 7, Balažič 9, Joksimović, Murič 3, Blažič 15, Nachbar 7, Dragić G. 15, Dragić Z. 23, Lorbek, Vidmar 3, Begić 10.

Srbija: Nedović 8, Krstić Nem., Micić 7, Bogdanović 11, Bjelica 5, Marković 4, Kalinić 1, Gagić 12, Krstić Nen. 16, Anđušić, Katić 6, Štimac 4.


Utakmica je započela slobodnim bacanjima Nemanje Bjelice. S druge strane uzvraća Blažić polaganjem, a Nenad Krstić vraća Srbiji vodstvo. No, nekoliko grešaka u napadu i izgubljenih lopti priliku daje Sloveniji koja to iskorištava i prelazi u vodstvo od 13:7. Tu razliku Slovenija je svojom brzom tranzicijom samo povećavala, a na kraju četvrtine rezultat je bio 30:16.

Drugu četvrtinu Slovenci nastavljaju gdje su stali, tricu je zabio Balažić. S druge strane uzvraćaju Nedović i Gagić i smanjuju na 33:23. Nakon nekoliko koševa s obje strane, Slovenci bježe na 15 razlike i Dušan Ivković je prisiljen pozvati minutu odmora. Timeout nije previše pomogao jer Srbi nisu uspjeli doći bliže od 12 razlike. Na odmor se otišlo rezultatom 53:35.

U drugo poluvrijeme Srbija je ušla nešto opreznije, ali slovenski brzi napad i dalje je zadavao probleme. Slovenci nakon samo 4 minute bježe na 23 poena razlike, a bijesni Ivković je još jednom prisiljen pozvati timeout. Igra Srbije vidno se poboljšala i uspjeli su smanjiti na 13 razlike, 3 minute prije kraja četvrtine. Kada se činilo da se Srbi vraćaju u utakmicu, suđen je prekršaj na Lakoviču, a zbog reakcije klupe još i tehnička pogreška. Ta situacija pomogla je Slovencima da u zadnju četvrtinu uđu sa 16 koševa prednosti, tj. rezultatom 71:55.

Raspoloženi slovenci ulaze odlično u zadnju četvrtinu jer ništa nisu željeli prepustiti slučaju. Rade seriju 7:0 koja završava tricom Zorana Dragića. S poludistance uspija zabiti Krstić, ali još jedna trica pada na drugoj strani. Pet minuta prije kraja utakmice rezultat je visokih 83:66 i Slovenci su počeli privoditi utakmicu kraju. Utakmica je na kraju završila rezultatom 92:74.