Štemberger: Igrat ću dok me zdravlje služi

Porazgovarali smo s legendom hrvatske klupske košarke, riječkim šuterom, Sinišom Štembergerom.

“Trebala bi nam bar dva intervjua da se dotaknemo svih problema hrvatske košarke. Ne može se u godinu dana ispraviti nešto što se sustavno radilo loše dvadeset godina” – objašnjava riječki veteran.


Iako će za manje od dva mjeseca napuniti 39 godina, Siniša Štemberger ne posustaje. I u porazu od Zadra bio je među boljima u redovima Škrljeva koje je jedno od najugodnijih iznenađenja dosadašnjeg dijela HT Premijer lige. Zeleni su na kraju uvjerljivo poraženi od Zadrana koji su se na Mavrincima pred glasnom skupinom od 50-tak pripadnika Tornada iskupili za ispadanje u Kupu od Cibone.

 “Tako izgleda kada jedna ekipa poput Zadra ima dovoljno vremena za pripremu utakmice. Inače se igra u ritmu srijeda – subota i tu se onda otvara neka mogućnost za iznenađenje. Ovog puta došli su spremni, odmorni. Još kada se se dogodi nešto poput gubitka Kupa što ih je mislim dodatno mobiliziralo, onda sljedeći protivnik ima težak zadatak” –  objašnjava veteran koji dobro poznaje mentalitet Zadrana u čijim je redovima nastupao prije 12 godina.

Štemberger se nakon Zadra, Širokog Brijega (u dva navrata), Splita, Slovačke (Levice) i Igokee prije četiri godine odlučio vratiti u rodni grad. Nakon dvije sezone u redovima Kvarnera 2010 svoje je usluge ponudio mladom prvoligašu iz okolice Rijeke.

Krešmir Černeka/Creative Media

Škrljevo ove sezone sigurno plovi prvoligaškim vodama. U gornjem su domu ljestvice s deset pobjeda i šest poraza. Dobru atmosferu nije pokvario niti odlazak tamnoputog razigravača Briana Williamsa s kojim je raskinut ugovor nakon pada na doping testu.

“Mislim da možemo biti zadovoljni dosadašnjim dijelom sezone. U Višnjiku smo pružili čak i bolji otpor, ali mislim da je to bila bitno drugačija utakmica. Ovdje su oni došli spremni jer nisu htjeli izgubiti. Pogotovo nakon Kupa u kojem su nakon jedne lošije utakmice izgubili od Cibone i sigurno su se protiv nas htjeli iskupiti na neki način” – nastavlja riječki branič koji je u susretu protiv Zadra bio među boljim pojedincima.

Za 35 minuta igre zamalo je upisao double-double učinak (13 poena i devet asistencija). Sasvim solidno za nekog tko se “opasno” približava 40. godini…

“Zadovoljan sam jedino kad pobijedimo. Tako da nisam previše zadovoljan svojom igrom, pogotovo u obrambenom dijelu. Niti svojom, niti cijele ekipe. Primili smo 99 poena na domaćem terenu što je ipak previše” –  nastavlja Štemberger koji je prve košarkaške korake napravio pod vodstvom legendarnog profesora Zehrida Kadrića Zeke koji je odgojio plejadu košarkaša iz okolice Kastva.

Štembergeru je ovo jubilarna 20. sezona. Koliko još ima “goriva u tanku”?

“Iskreno, ne znam koliko još sezona imam u sebi. Volje imam definitivno. Ako me zdravlje posluži i ozljede zaobiđu i dok bude negdje mjesta za igrati, igrat će se” – zaključuje Riječanin koji prati i turbulentna zbivanja oko hrvatske reprezentacije.

“Iako je ovo dosad bilo dosta loše, mislim da će Svjetsko prvenstvo biti izgubljeno onoga trenutka kada se stavi točka na kvalifikacije. Razlozi? Ima ih previše…Trebala bi nam bar dva intervjua da se dotaknemo svih…Ne može se u godinu dana ispraviti nešto što se sustavno radilo loše dvadeset godina. Od zaštićenih godišta, preko toga da je sudačka organizacija praktički preuzela cijeli savez na sebe. A ljudi koji su osvajali medalje su sustavno ostavljani sa strane. Hrvatska i dalje ima dobre igrače u NBA ligi, Europi. Iako su kvalifikacije u nezgodnom terminu mislim da je jedna Rumunjska reprezentacija koja bi se ipak trebala dobiti. Jednostavno je previše krakova problema da bi se sve u jednoj godini detektiralo i ispravilo.”