Što čeka Bojana Bogdanovića u novoj NBA epizodi?

Poznat po svome sistemu kreiranja laganih otvorenih šuteva, Quin Snyder odlučio je okupiti momčad na svoju sliku i priliku. Utah Jazz je u novom ruhu nakon nekoliko godina, a Bojan Bogdanović je jedan od igrača koji je Snyderu nedostajao. Dakako, prelazak “Babe” u Salt Lake City dogovoren je na obostrano zadovoljstvo jer je ponajbolji hrvatski košarkaš postao ujedno i najplaćeniji naš sportaš u povijesti.

Što čeka Bogdanovića u prvom odlasku na NBA Zapad?

Iako Bogdanović nije pretjerano poznat po svojoj brzini (premda nadimak Babangida bi trebao sugerirati drukčije), Jazzeri će ovim potezom dobiti puno bolji floor spacing i više kvalitetnih napadačkih rješenja. Igra više neće toliko ovisiti o individualnoj kvaliteti Donovana Mitchella i njegovom pick&rollu s Rudyjem Gobertom.

Odlazak Rickyja Rubia definitivno predstavlja obrambeni minus, što će biti olakšanje njegovom prijatelju Westbrooku (u slučaju da se opet susretne s Jazzom u doigravanju). Udvajanja na Mitchellu će sada biti lakše kapitalizirana, posebice zbog dolaska Mikea Conleyja. Jazzeri su se odlučili na proces modernizacije u smislu šuterskih sposobnosti petorke gdje dobivaju praktički četiri vrlo dobra, ako ne i odlična, šutera (osim Goberta, naravno).

Već usavršeni pick Mitchell-Gobert dobiva novu dimenziju, i to ne samo jer je riječ o Bogdanoviću kao šuteru koji bi trebao rješavati Mitchellov “extra pass”. Osim Babe, tu je i Joe Ingles (koji bi se mogao profilirati u solidnog šestog igrača) te se dobiva dva vrlo kvalitetna supstituta u napadu jer su obojica u mogućnosti kreiranja prostora za šut, u nekoj mjeri. Snyder je dobio igrače koji su dobri u cut-in situacijama gdje se kvalitetno služe blokovima i to mogu iskoristiti za seriju šuteva s polu-distance.

Osim gore spomenutog Španjolca, u obrambenom segmentu nedostatak je odlazak Favorsa koji je bio u mogućnosti preuzimati većinu nižih i bržih protivnika, no Ed Davis bi trebao predstavljati sasvim solidnu zamjenu te ostaje pitanje kako će se snaći u novoj ulozi.

Bogdanović nema veliku konkurenciju na svojoj poziciji što bi mu trebalo osigurati značajnu minutažu, kao i u Pacersima, te je u tom pogledu njegov odlazak vrlo “mudar”. Međutim, Jazzeri još imaju pet slobodnih mjesta u rosteru te se očekuje dolazak kvalitetnih back-up rješenja, i to ponajprije u reketu.