Tri kluba u borbi za Premijer ligu, Puli treba čudo

Ostala su još dva kola do kraja Prve lige i ostalo je nekoliko nepoznanica. Jednog putnika u Premijer ligu već imamo, to je Gorica Josipa Sesara, koja je do sada na maksimalnom učinku od dvadeset pobjeda iz isto toliko susreta. Drugi putnik u elitno natjecanje traži se između tri ekipe, koje su trenutno na istom omjeru od trinaest pobjeda i sedam poraza. Agrodalm, Universitas te Bosco, klubovi su koji se bore za Premijer ligu.

Agrodalm u sljedećem kolu u svojoj dvorani dočekuje Šanac Karlovac, koji se na neki način već oprostio od Prve lige i Joško Garma i njegovi momci u tom susretu ne bi trebali imati problema, a u zadnjem kolu gostuju kod još jednog davljenika Grafičara, koji će kao i Karlovac teško očuvati svoj status u Prvoj ligi. Realno je za očekivati da će Agrodalm upisati ovdje obje pobjede i na kraju imati 37 bodova.

Universitas, mladi Splićani, koji do prije nekoliko kola nisu uopće bili u krugu mogućih putnika u viši rang, spletom okolnosti i dobrim igrama uključili su se u tu borbu. Ovaj vikend donosi im susret u Zagrebu protiv Rudeša, dok u zadnjem kolu u Splitu dočekuju riječki Kvarner. I Rudeš i Kvarner igraju bez imperativa, niti mogu gore, niti mogu ispasti, a bitno je i kakve su zapravo ambicije Splićana i očekuju nas sigurno zanimljivi susreti.

Bosco, koji je ove dobre rezultate ubilježio zahvaljujući igračima Cibone na posudbi, prije svega u prvom dijelu kada su za njih neke utakmice igrali Gilbert, Uljarević i Mandić, ostao je u konkurenciji za Premijer ligu. Sljedeća utakmica za njih je u Rijeci protiv Kvarnera, dok u zadnjem kolu u Zagrebu igraju protiv pulskih Istraunija.

Realno, Agrodalm ima najbolji raspored i za očekivati je od njih da upišu obje pobjede, no u slučaju da sve tri ekipe na kraju imaju isti broj bodova ekipa Bosca bila bi drugi putnik, jer su u međusobnim utakmicama ove tri ekipe bili bolji u oba susreta protiv Agrodalma, dok su u susretu sa Splićanima bolji u koš razlici. Ekipa Agrodalma u tom bi trokutu pala na četvrto mjesto, s obzirom na to da su izgubili sve susrete u ovom trokutu.  Ako Agrodalm ostvari obje pobjede, a Bosco i Universitas izgube samo jednu utakmicu, Agrodalm je drugi putnik u Premijer ligu.

Što se tiče ispadanja, situacija je manje više jasna. Šanac Karlovac gotovo sigurno ispada, dok će se Pula 1981 i Grafičar pokušati spasiti od ispadanja. Već ovog vikenda slijedi nam susret Pula-Grafičar i ukoliko Puljani dođu do pobjede ispratit će Grafičar u drugu ligu, a Puli ostaje da pokuša u zadnjem kolu iznenaditi Borovo na njihovom terenu, što i nije realno za očekivati.

Svakako, slijede nam izuzetno zanimljiva zadnja dva kola u kojima ćemo saznati drugog putnika u elitni rang naše košarke, te ćemo dobiti povratnike u drugu ligu.