Čutura: Umjesto razvojna, ABA postala prodajna liga

Array

U emisiji Kontekst, Al Jazeera Balkans ovaj tjedan je obrađivala temu o ABA regionalnoj košarkaškoj ligi. Za sugovornike su imali sportskog novinara i bivšeg igrača  Zoran Čuturu, izvršnog direktora ABA Lige Romana Lisaca i Dejana Lekića iz Makedonskog košarkaškog saveza, a izjave su dali i bivši košarkaši Žarko Paspalj te Nenad Marković.

Čutura je bio dosta kritičan prema ABA ligi, pogotovo prema onom što ona donosi hrvatskoj košarci.

“Moj odnos prema ABA ligi je ambivalentan. S jedne strane uzevši ju kao jednu izdvojenu cjelinu, liga je odlična. Sitnim preinakama iz godine u godinu vodstvo lige diže njezinu kvalitetu i diže natjecateljsku draž. S druge strane, govorim iz pozicije čovjeka koji prati hrvatsku košarku, posljedice koja je regionalna liga ostavila na domaće klubove i hrvatsku košarku su dosta loše. Pad ulaganja, pad interesa i uzročno posljedično dramatični pad proizvodnje domaćih igrača.”

Na pitanje voditeljice emisije kakvu koristi ima hrvatska košarka od ABA lige, Čutura je odgovorio da on to ne zna.

“Upravo sam ja taj koji cijelo vrijeme govori da hrvatska košarka nema direktnih, pozitivnih strana od osnivanja regionalne lige. Vodstvo lige je otpočetka reklo otvoreno i pošteno da je to interesna, tržišna i razvojna liga i oni se toga drže i tim se pravilima treba prilagoditi. Naš je problem, ili problem naših klubova,  u tome što smo nešto od toga shvatili, a nešto nismo. Za naše klubove je interesna i tržišna liga, ali evidentno nije i razvojna liga. U prošloj sezoni imali smo tri kluba i igrali su samo tri igrača u onoj kategoriji koju smatramo mladima. Istovremeno je u srpskim klubovima igralo šesnaest igrača mlađih od 22 godine koji su imali minutažu veću od deset minuta. Ti igrači se doista razvijaju, dok se naši mladi igrači tako nikada neće razviti. Da li zato što ih nema ili im klubovi ne daju šansu, to je više pitanje o kokoši ili jajetu, to nije pitanje za mene.”

Čutura se slaže sa Žarkom Paspaljom koji tvrdi da zbog ABA lige trpi rad s mladim košarkašima iz Srbije.

“Prije 10 godina sam se borio protiv Jadranske lige, a ona se sada pokazuje kao katastrofalna odluka. Sve nam se vraća. Ne možemo se skrivati iza rezultata reprezentacije u posljednje dvije godine te Partizana u Euroligi” izjavio je Paspalj.

Znači vi ne smatrate da je problem u regionalnoj ligi nego u klubovima i savezima koji nisu shvatili tu razvojnu komponentu.

“Problem je u prilagodbi. Zadan je neki okvir i unutar tog okvira treba djelovati najbolje što se može djelovati. Mislim da naši klubovi ne rade najbolji posao, barem u regiji ima svijetlih primjera kako bi se moglo raditi kao na primjer Partizan koji i ove sezone ima izuzetno mladu ekipu. Zašto to ne rade hrvatski klubovi ne znam, žao mi je ali ne znam”, odgovorio je Čutura.

Roman Lisac, izvršni direktor ABA lige, replicirao je Čuturi i Lekiću iz Makedonije koji također sumnja u razvojnost i koji bi volio da makedonski klubovi kroz ABA ligu izbore Euroligu s 90% domaćih igrača.

“Mi zaboravljamo jedan ključan aspekt koga svi zanemaruju. U Jugoslovenskoj ligi bilo je zabranjeno izaći iz nje do 27 godine. Vi morate znati u ovoj ekonomskoj situaciji odvode nam igrače sa 17-18 godina. Dobro je Čutura istaknuo primjer Partizana. Ne može se reći da je za jedan klub dobra ta liga, a za drugi klub koji ne radi da je problem ta ista liga. Ja mislim da je problem rad, koncepti i prilagođavanje.”

U odgovoru Čutura je bio dosta izravan:

“Onaj termin razvojna liga, nažalost pretvoren je u termin prodajna liga. Ova liga služi menadžerima, direktorima i igračima kao izlog iz kojega će biti prodani u bogatije klubove, a prodani su prije nego što daju ono što mogu, prije nego što uđu u godine svoje realne košarkaške kvalitete tako da košarkaška esencija, barem iz Hrvatske, prerano odlazi u inozemstvo i tamo radi svoje karijere.”

Related Articles