Danko Radić: Bez kvalitete nema ništa

Array

Danko Radić je ponovo u svom stilu, ali i u stilu ostalih velikih faca koje vode naše druge sportove, ophođenja sa javnosti bio vrlo bahat. Radić je za 24sata prokomentirao trenutačnu situaciju hrvatskih klubova i mogućnost igranja stranaca za nas na Eurobasketu u Sloveniji.

Prvi su na red došli klubovi. Situaciju da ćemo ostati najvjerojatnije bez predstavnika u Euroligi prokomentirao je na slijedeći način:

Odluka Uleba dala nam je mogućnost imati dva euroligaša, možda i trećega kroz kvalifikacije. To samo znači da hrvatski klubovi nisu kvalitetni.

Što i nije ne istina, ali je problem u tome što gospodin Radić kao čelni čovjek hrvatske košarke treba učiniti nešto da naši klubovi budu kvalitetni. Naravno da nije jedini odgovoran, ali da predsjednik saveza govori tako o klubovima koji su pod njegovom nadležnošću i od kojih savez živi, sigurno nije u redu, a nije mu prvi put.

Radić još malo govori o Ulebu i sistemu natjecanja jer, naravno, treba se znati da su oni ipak tu u svrhu poboljšanja naše košarke.

No, da Uleb nije promijenio sustav, gledao bi se rejting. Prema njemu ne bismo više imali predstavnika niti mi niti Slovenci. Uleb je već prekrižio hrvatskog, srpskog i slovenskog predstavnika i želio dati ABA ligi jedno mjesto uz jedno u kvalifikacijama, ali je Liga izlobirala ovakav sustav. Bez kvalitete nema ništa, a proteklih godina bili smo posljednji po posjećenosti i po prodaji televizijskih prava.

Liga koja ne može izlobirati da sama odlučuje kojim će sistemom slati klubove u to natjecanje, odlučuje o puno važnijem faktoru koliko će ih imati? Zvuči gotovo ne istinito. Mogao bi se Radić zapitati zašto nema (više) kvalitete, samo nisam siguran da bi mu se svidio odgovor.

Također se već polako priprema teren kako će se lakše opravdati (vjerojatni) ne dolazak Planinića za kojeg se zna u kakvim je odnosima sa Repešom i sa Savezom.

Dobro je što konačno imamo puno nositelja igre u klubovima. No, najvažnije je da su organizatori pravi. Zoran Planinić je odličan, ali nije sam zaslužan za uspjehe Himkija.

Naravno da nije sam zaslužan, ali je u ovom trenutku ponajbolji igrač Europe bez dileme. I kao takav mora biti ne samo na popisu, nego jedan od glavnih naših igrača u Sloveniji. Nažalost postoje dobre šanse da to ne bude tako.

Bivši igrač Cibone, a danas član Toronto Raptorsa Alan Anderson izjavio je kako ne bi imao ništa protiv igranja za našu reprezentaciju.

Nije to tako jednostavno. Ali u svakom slučaju je dobar signal, koji ću prenijeti izborniku Repeši. No, poznato je da samo jedan Amerikanac može igrati, a treba vidjeti hoće li Hrvatskoj biti potrebniji Anderson ili Draper. Anderson je odličan igrač, ali u konačnici će odlučiti struka. Proces dobivanja državljanstva je dugotrajan, ali ima još dovoljno vremena.

Prvo se možemo pitati kako to da Repeša ne zna takve informacije? Drugo je pitanje je zar zaista postoji dilema između trećeg playa Reala i krila Toronta koji igra košarku života na poziciji gdje smo deficitarni? Treće što se možemo pitati i što je najvažnije trebaju li nama uopće stranci i igrači koji će uzimat minute našim momcima, bez garancije uspjeha pa čak i ako govorimo o Alanu Andersonu.

Related Articles