Dario Šarić: Možda još nije pravi trenutak za NBA

Array

Dario Šarić, najtalentiraniji hrvatski košarkaš u ovom trenutku, u intervjuu za američku radijsku postaju Taking the Charge Podcast govorio je o planovima reprezentacije U-19, Europskom prvenstvu u Sloveniji, usporedbi s Draženom Petrovićem i Tonijem Kukočem te je najavio mogućnost povlačenja s ovogodišnjeg NBA drafta. Prenosimo njegov razgovor s američkim novinarom.

Nakon završetka hrvatskog prvenstva, ovo ljeto Vas očekuje Svjetsko prvenstvo U-19 na kojem je Hrvatska u teškoj grupi sa Španjolskom i Kanadom. Možete li nam reći koja su Vaša očekivanja na tom natjecanju?

“O svojim protivnicima mogu reći vrlo malo, budući da poznam samo momčad Španjolske i jednog igrača iz Kanade, Andrew Wigginsa. Grupa je vrlo teška, ali mi smo aktualni prvaci i, stoga, očekujem da ćemo isti uspjeh ponoviti i ove godine.”

Osjećate li da postoji kakav pritisak na Vas i suigrače?

“Ne. Imamo dobru kemiju u momčadi. Zajedno smo na okupu već 10 godina, dobra smo momčad i očekujemo prvo mjesto na ovom Svjetskom prvenstvu.”

Razgovarao sam s trenerom koji mi je rekao da je cilj Hrvatske polufinale, no da se nada zlatnoj medalji. Koji se Vaša očekivanja u Pragu?

“Što se mene tiče, očekujem da ćemo igrati dobro kao momčad i nadam se plasmanu u polufinale, zatim u finale i, na kraju, da ćemo osvojiti zlatnu medalju.”

dario-saric

Osvojili ste Svjetsko prvenstvo 2011. i Europsko prvenstvo prošle godine. Što bi za Vas značila zlatna medalja na ovom natjecanju?

“Za mene i suigrače bi značila jako puno. Ne samo da bi to bio uspjeh reprezentacije, nego bi to puno značilo i za naše karijere i za hrvatsku košarku općenito.”

Čega se sjećate sa Svjetskog prvenstva 2011. godine?

“Sjećam se odličnog igrača iz Litve Valančiunasa, dobrih momčadi SAD-a i Rusije i toga da smo mi igrali jako dobro te godine. I to je to.”

U Pragu ćete igrati s Dominikom Mavrom i Mariom Hezonjom. Košarkaški svijet pamti vas s Final Foura Eurolige u Barceloni u dresu Zagreba. Od tada niste baš igrali puno zajedno. Jeste li sretni što ćete ovo ljeto ponovo biti u prilici zaigrati u istom dresu?

“Vrlo sam sretan. Dominik i Mario, ne samo da su odlični igrači, nego i veliki talenti hrvatske košarke. S njima ova momčad ima kvalitetu i, kao što sam rekao, očekujem zlatnu medalju.”

Čega se sjećate s Final Foura u Barceloni kada ste osvojili naslov?

“Sjećam se dobre kemije u momčadi, dobre organizacije, dobrih trenutaka za moju košarku i KK Zagreb te osvajanja naslova.”

Spomenuli ste već ranije igrača s kojim ćete se susreti u Pragu, Andrew Wigginsa iz Kanade. Kakav je Vaš odnos s njim?

“Znam samo ono što sam čitao o njemu, no nemam nikakav kontakt s njim.”

Što mislite o njemu kao igraču prema onome što ste vidjeli na prošlom prvenstvu?

“Mislim da je dobar igrač, dobrog šuta i atletske građe. Postat će jako dobar.”

Što mislite o svojoj igri? Propustili ste početak sezone, a onda ste otišli u Cibonu. Na kakvom je nivou sada Vaša forma?

“Trenutno je puno bolja, nego što je bila prije četiri mjeseca. Sada igram vrlo dobro i očekujem da ću biti još bolji. Znam da sam u početku igrao loše, no uspio sam popraviti igru u doigravanju.”

saric

Što mislite, na čemu još morate raditi?

“Mislim da moram podići svoju igru u svim segmentima košarkaške igre, no posebno moram raditi na šutu.”

Onaj dan kada igrate svoju prvu utakmicu u Pragu protiv Koreje, zapravo je dan kada počinje NBA draft. Kako planirate to popratiti?

“Ne znam, moram igrati utakmicu pa ću poslije slušati o draftu.”

Što očekujete od NBA drafta?

“Ne znam. U ovom trenutku očekujem izbor u prvoj rundi.”

Što za Vas to znači?

“To je san, kako za sve na ovom svijetu, tako i za mene.”

Očekujete li da ćete biti izabrani u lottery picku?

“Ne znam u ovom trenutku. Postoji mogućnost i da ću se povući s ovogodišnjeg drafta. Moram još razgovarati sa svojim menadžerom pa ću onda donijeti konačnu odluku.”

Znači, još uvijek razmišljate o povlačenju s drafta?

“Da.”

Što će presuditi u Vašoj odluci? Zašto biste se htjeli povući?

“Ne znam, možda ovo još nije pravi trenutak za otići u NBA.”

No što ako prisustvujete na draftu i budete izabrani? Hoćete li doći igrati u SAD ili ćete ostati u Hrvatskoj?

“Ostat ću u Hrvatskoj.”

Znači, bez obzira hoćete li biti izabrani, vratit ćete se u SAD sljedeće godine?

Tako je.”

I nastaviti raditi na svojoj igri?

“Da.”

Gledajući Vas, ljudi Vas uspoređuju s Draženom Petrovićem i Tonijem Kukočem. Što za Vas znače usporedbe s takvim legendama?

“Osjećam se ponosno, no znam da moram još puno raditi kako bih dosegao nivo na kojem su igrali Dražen i Toni.”

Koliko se Vi njih sjećate? Naime, rođeni ste tek 1994. godine. Koliki utjecaj su oni mogli ostaviti na Vas i Vašu generaciju hrvatskih košarkaša?

“Ne sjećam se baš puno toga, naravno. No postoje video zapisi s utakmicama. Za mene su oni, kao i za sve hrvatske igrače, početak svega košarkaškog u Hrvatskoj.”

Seniorska reprezentacija - Saric i Repesa

Nakon Svjetskog prvenstva u Pragu, planirate se priključiti A reprezentaciji Hrvatske na Europskom prvenstvu u Sloveniji?

Tako je.”

Recite mi nešto o tome. U grupi ste sa Španjolskom, Slovenijom, Poljskom, Gruzijom i Češkom. Teška grupa?

“Da, teška grupa. No mi smo Hrvatska, reprezentacija s velikom reputacijom u Europi, i očekujemo plasman u drugi krug. No vidjet ćemo.

Samo drugi krug? Očekujete li i nešto više?

“Najprije se fokusiramo na drugi krug. A kad dođemo tamo onda ćemo razmišljati o finalnoj fazi.”

Čini se da Marko Popović i Zoran Planinić neće igrati. Što Vi mislite o tome?

“Bit će teško bez njih, budući da su oni u ovom trenutku, uz Tomića i Bogdanovića, među najboljim igračima u Europi. Bit će teško, no moramo dići glave i pokušati igrati bez njih.”

Pred Darijom je, po svemu sudeći, burno ljeto. Nadam se samo da će se uspjeti usredotočiti isključivo na svoju igru i tako doprinijeti uspjehu reprezentativnih selekcija.

Related Articles