#234

Dijaspora: Kasunu derbi protiv Šundova

U trećem kolu Kupa Ujedinjenih Arapskih Emirata dvoboj pod koševima su imali Mario Kasun koji igra za Al Wasl i Bruno Šundov, centar Al Shababa iz Dubaija.

Bolji je s 69:68 na kraju bio Kasunov klub i u četvrtfinale Kupa ide bez poraza. Prema riječima trenera Wasla, Jordanco Davitkova, Mario i Bruno su pružili dobru partiju upisavši dvoznamenkaste učinke, po više od 20 poena i deset skokova.

Davitkov je bivši trener reprezentacije Makedonije (2001-2007), a u zemljama zaljeva već dugo s uspjehom radi. Za naš portal prokomentirao je ovu primamljivu košarkašku destinaciju za bivše reprezentativce i NBA igrače:

“Uvjeti su ovdje odlični, svaki tim ima sve potrebno za zu uspješno igranje. Ulaganja su velika i svake godine dolaze sve bolji strani igrači s reprezentativnom i NBA karijerom. Prezadovoljan sam i nakon uspjeha kojesam postigao moje ime je postalo košarkaški brand u ovom okruženju.”

Zadovoljni su i naši internacionalci. Bruni Šundovu je Al Shabab 24. klub u karijeri i vjerojatno ne bi imao ništa da se malo duže zadrži u Dubaiju. Svoje impresije je iznio novinaru 24 sata:

“Proputovao sam cijeli svijet, igrao i na Filipinima, no ovo je nešto posebno. Kao stranac dobio sam novi Audi Q7, moji suigrači voze uglavnom skupocjene automobile. Kako i ne bi kad su već rođenjem u Emiratima riješili egzistenciju. Daj Bože da ovo potraje još koju godinu, stvarno ne bih imao ništa protiv. Ovdje je, istina, nešto niži nivo košarke od onoga na koji sam navikao, samo je jedan stranac po momčadi, uglavnom uzimaju visoke igrače. U mom Al Shababu ima pet-šest solidnih igrača, ostali su slabi” – rekao je Šundov koji zarađuje oko 200 000 kuna mjesečno.

Prema istom izvoru Kasunu je ovaj angažman odlično došao jer mu je Zagreb ostao dužan 670 000 eura. Kaže da mu je porezna sjela na račun i morati će tužiti klub iz Trnskog. Zanimljiva su njegova zapažanja o košarci u svom novom klubu:

“Ma ovdje su sve sami amateri, živi smijeh od košarkaša. Hrvatska je liga u odnosu na ove NBA. Rekli su mi kako svaki klub od države dobije isti iznos novca za sezonu, a većinu potroše na dovođenje jednog stranca, koji je redovito centar. Ostalo moraju igrati domaći igrači, no to su stvarno dečki koji malo znaju o košarci. Da vidite kako samo tuku, kakvi su to samo faulovi, užas” – rekao je ovaj 216 centimetara visoki Vinkovčanin koji je oduševljen gradom:

“Grad je zaista čudesan, samo što je zbilja vruće. Evo, danas je 35 stupnjeva. Malo je zahladilo.”