Buzzer-Beater: Dvije zgodne žene

Array

Gledajući trenutno stanje stvari u europskoj klupskoj košarci kada se govori o sljedećoj sezoni, zapravo je nemoguće ne upotrijebiti sintagmu iz naslova. Dok se još uvijek aktualna sezona zahuktava pri ulasku na posljednji zavoj utrke, već se uvelike razgovara o budućnosti. Koga briga što je danas, barem dok traje rat između dvije organizacije, možda i jači nego ikad u posljednjim godinama. Da vam bude jasnije – traje proces snubljenja. Reklo bi se i “merkanja”, očijukanja, kontanja. Kako hoćete. Dvije su se djevojke spremile za izlazak na ljeto, a na udvaračima je, predstavljenim u broju nacionalnih košarkaških saveza da odaberu svoju višegodišnju suputnicu. Hoće li to biti turski euroligaški konglomerat ili pak svježa, ali i još uvijek relativno neiskušana krv FIBA Europe… Udvarači mogu birati! Samo, jedna će se dama jako naljutiti kada je se odbaci.

Mi ćemo za vas dragi čitatelji pokušati ukratko rekapitulirati dosadašnje stanje na statusu veze u četverokutu kojeg zatvaraju dva europska natjecanja sljedeće sezone s regionalnom ABA ligom, odnosno hrvatskim prvenstvom kojem se (gle čuda!) pridaje veća pozornost u slučaju uzimanja FIBA-ine ruke. Idemo redom, da vam sve bude jasno.

Činjenice

Faktografija je majka. Ne može vas prevariti, ne možete niti vi nju. Crno na bijelo, barem je to u slučaju sljedeće sezone već jasno. I protočno. A protočnost je zapravo ključna riječ ove kolumne. Priznajte, već ste je negdje čuli ili pročitali kada se govorilo o košarci. Euroliga je jasna i otklanja sve dvojbe oko popunjavanja. Prvak ABA lige kao vlasnik B-licence zajedno sa “sovjetskim” VTB-prvakom i osvajačem još jednog nacionalnog prvenstva (još uvijek neodređenog, šuška se o Francuzu ili Nijemcu) ulazi izravno u Euroligu, odnosno u natjecanje toga turskog konglomerata. Također, za sljedeća (barem!) tri kluba po plasmanu u ABA ligi nudi se mjesto u Eurokupu, drugom po rangu natjecanju u sustavu Euroleague natjecanja. U slučaju da ABA liga prihvati tu ponudu, onda bi na nacionalnim savezima pojedinačno ostalo popuniti eventualna mjesta u kvalifikacijama za Euroligu, budući da se ta organizacija nije decidirano oglasila spram mjesta za ABA-ligaške klubove u kvalifikacijama.

S druge strane, za ABA ligu stoji i ponuda FIBA Europe koja će od sljedeće sezone svom Europe Cupu priključiti i Ligu prvaka (Basketball Champions League) kao svojevrsni pandan UEFA-inom nogometnom natjecanju. Sustav će biti gotovo identičan nogometnom, uz dva pretkola u grupnoj fazi sudjelovat će 32 ekipe… U toj se ponudi sastoje dva scenarija. Po prvom, ABA ligi pripadaju tri mjesta u grupnoj fazi uz jedno u kvalifikacijskom pretkolu, a po drugom se ide na varijantu 2+2.

Win-win situacija najvećih saveza

Što se ponude Turkish Airlines Euroleague tiče, situacija je poprilično jasna. Koncentracija kvalitete ponudila je samo šesnaest mjesta u tom natjecanju sljedeće sezone. Jedanaest je klubova “zacementirano” na deset godina, što znači da njihovo natjecanje u FIBA Europe sistemu Lige prvaka ne dolazi u obzir. To dalje implicira mogućnost svojevrsnih odstupanja u ždrijebu Lige prvaka, ali i mogućnost daljnjih trzavica na relaciji FIBA Europe sa savezima koji su prisegnuli na vjernost Turkish Airlines Euroligi.

Ipak, načelno se zna da će Španjolskoj uz tri mjesta u Euroligi pripasti još dva u grupnoj fazi Lige prvaka (plus jedno u kvalifikacijama iste). Veliki paket (2+1+1) čeka Tursku i Grčku, a slično bi mogli proći i Rusi. Oni naime imaju CSKA u Euroligi, a njemu se može priključiti još jedan domaći klub kao pobjednik B-licencne VTB-lige. U Ligi prvaka Rusi i Talijani također imaju dva mjesta u grupnoj fazi uz po jedno u kvalifikacijama.

Delikatnost situacije za ABA klubove

Turkish Airlines Euroliga ne ostavlja ni milimetra nacionalnim savezima “našim” klubovima. Pod time mislimo na sastave onih zemalja koji se natječu u ABA ligi. Ne ostavlja im se prostor jer ga niti nema pa je dobro da je uopće naša regionalna liga i dobila B-licencu prije nacionalnih prvenstava Njemačke, Poljske itd. Jasno, Turci su nešto morali ponuditi ovdašnjem tržištu koje ih sigurno ne bi prihvatilo da mu se zagarantirano mjesto (za iduće tri sezone) ne čini primamljivo. Ipak, sponzorski ugovori i novci od raznoraznih beneficija (TV-prava, marketing, čisto dioničarstvo) mnogo su veći u Euroligi no u nekom natjecanju s jakom logistikom FIBA-e, ali još uvijek neprepoznatom.

Nacionalni savezi su prema prvotnom nacrtu FIBA-e dobili svoja mjesta u Ligi prvaka. Zna se da će prvak Hrvatske izravno u grupnu fazu, a viceprvak u kvalifikacije. Ista je situacija i za srpski savez, a točka prijepora nastaje u pitanju predstavnika Slovenije i Crne Gore. Ako ABA liga uzme ruku Turkish Airlinesa onda će crnogorski predstavnik izravno u Ligu prvaka, a slovenski u kvalifikacije. Ako pak situacija bude obratna, onda će Slovenci dobiti mjesto u grupnoj fazi, a Crnogorci morati u kvalifikacije.

U svakom slučaju, ABA-liga se mora opredijeliti između dvije strane. Pod uvjetom da se prihvate uvjeti Eurolige, mjesta u FIBA-inoj Ligi prvaka ostala bi nacionalnim savezima. Raspodjela bi se odvijala ad-hoc, kao u slučaju Ciboninog pristanka na igranje Europa kupa za ovu sezonu. Teško je vjerovati da će se ABA-liga odreći Eurolige koja joj je u ponudi za sljedeće tri sezone dala mjesto koje joj pripada. Prvaku mjesto među šesnaest, barem trojici u Eurokupu, a još kada bi “kapnulo” koje mjesto u kvalifikacijskim turnirima (kako je prvotno bilo planirano), kamo sreće…

Ipak, ni FIBA-ina ponuda nije loša, iako se ta organizacija manje bavi regionalnim tvorevinama poput VTB-a ili ABA-e. Ipak, krovna organizacija europske košarke želi sve svoje članice okupiti pod jedno jato, što u prevedenom znači da joj ne bi bilo svejedno kada bi ABA-klubovi plesali na dva podija istovremeno. Ono što je u svakom slučaju pozitivno je to da se o ABA ligi počelo pričati “na sva usta”, što samo jamči njenu opstojnost. Ona će biti i potvrđena bude li se išlo u pravcu euroligaške ponude.

Idealno rješenje je postizanje kompromisa kao u slučaju “velikih” saveza. Ako Španjolci mogu imati tri predstavnika u Euroligi i tri u Ligi prvaka, zašto to, kako je prema aktualnom nacrtu zamišljeno ne bi mogao imati HKS? Aktualna situacija u ABA ligi ide tome u prilog. Do mjesta u Euroligi kao prvak ABA lige može jedino Cedevita, koju prema scenariju prihvaćanja ponude Turkish Airlinesa čeka zagarantirano mjesto u Eurokupu. Ako pak Cedevita ne dođe do Eurolige, tada je čeka mjesto u Ligi prvaka, ukoliko bude finalist nacionalnog prvenstva. Odluka HKS-a vjerojatno će uslijediti nakon polufinala (ili finala) ABA lige, točnije kada se bude vidjelo hoće li Cedevita u Euroligu (ili možda u njene kvalifikacije).

Nagrada vjernima

Mnoge će stvari biti jasnije, barem glede Lige prvaka kada se u Parizu (20. i 21. ožujka) predstavi to natjecanje. FIBA je prvotno nagradila njemački i francuski košarkaški savez dodatnim (trećim) mjestima u grupnoj fazi iz razloga jer su te dvije zemlje već ranije dale svoju ekskluzivnost njenim natjecanjima. To znači da njemačke i francuske klubove sigurno nećemo gledati u Euroligi, što je u vjerojatnome i otvorilo mjesto ABA ligi kao poželjnom sudioniku Eurolige.

Konačno, ABA liga je poželjna Euroligi. Nacionalna prvenstva, s druge strane, FIBA želi implementirati u svoj sustav, ali bi joj draže bilo da se cijela ABA-regija odmakne od Eurolige. Opet, njena ponuda je primamljiva, veže regionalnog prvaka tri godine uz Euroligu, a tamo je ekipa. Tamo je košarkaški Louis Vuitton. Dakle, slijedi biranje. Primjerice, Cedevita može u ekskluzivnost Eurolige, a može i izgubiti nacionalno prvenstvo pa kao hrvatski predstavnik ući u kvalifikacije Lige prvaka. A tamo – probrano društvo. Estonci, Portugalci, Bugari, Danci i Englezi.

Dvije zgodne žene čekaju. Svaka ima svoje “zašto baš mene”, jednoj je vrlina ekskluzivnost, druga pod svoje prima i one klubove koji se ne mogu ni nadati Euroligi. Prva je uvijek lijepa, nudi bogatstvo za jednog odabranog, a druga ima dovoljno široke ruke za dostatan broj klubova-udvarača. Odabir nije nimalo jednostavan…

Related Articles