Ekspertiza: Kako je Mario Mali ukvario odličan Nazorov scouting

Array

Budi blizak prijatelju, a još bliži neprijatelju jedna je od češćih filmskih “poštapalica” iz “Umijeća ratovanja”. Dobra priprema i analiza protivnika zna često biti ključni detalj, kap koja hoće ili neće preliti čašu. Slikovito je to dakako opisano, a nakon odlične analize i pripreme za pobjedom najviše može žaliti Ante Nazor.

Naravno, nije gotovo dok nije gotovo, ali šanse Zadrana za plasman u finale PH nakon domaćeg poraza od Cedevite u prvoj polufinalnoj utakmici su sada svedene na minimum. Cedevitino “kockanje” s drugom momčadi donijelo je Zadru prednost domaćeg terena u polufinalu, ali Nazorovi dečki to nisu uspjeli kapitalizirati i osigurati minimalno još jednu domaću partiju.

Bio je to jedan solidni košarkaški festival. Nakon dugo vremena gledatelji, uživo i na TV-u, imali su što za pogledati. Dinamično, agresivno, taktičko nadmudrivanje u kojemu nije nedostajalo i haklerskih “old-skul” poteza.

Vratimo se “ekspertizi”. Ante Nazor odlično je skautirao momčad Slavena Rimca. Priprema utakmice i momčadi bila je dobra jer je splitski strateg znao jedini način na koji može parirati optimalno najboljoj hrvatskoj momčadi. Sveli su Zadrani uz pomoć solidno ispunjenog Višnjika “igru 5 na 5” što je njihov trener i priželjkivao. Na taj način u igri više sudjeluju Dašić i Žorić, a i “starinski” sistem manje odgovara brzoj i atletičnoj Cedeviti.

Na ruku Zadrana išao i katastrofalno loš šuterski dan Vitamina među kojima nije bilo potpuno raspoloženog šutera. Ruku na srce, ni domaćini nisu bili pretjerano precizni. Međutim, Nazor je uspio u svome naumu, a to je bilo održati egal, tj. aktivan rezultat do zadnje minute. Pravovremeno je korišten mladi, i dalje nedorečeni, Bašić koji je znao “promijeniti ritam” utakmice i tako je u par navrata održao svoju momčad u igri kada su gosti pokušali “slomiti” protivnike.

Clutch Pullen vs. Clutch Little?

Amerikanci su, u obje momčadi, tijekom susreta dosta šutirali nerezonski. Rekao bi Danijel Lutz – Lillardovski šutevi, koji ipak nisu ulazili. Ipak, Jacob Pullen je pokazao da je klasa iznad u odnosu na zadarskog Amera Littlea koji se pokazao tragičarem. Zadrov bek pokazao je u nekoliko navrata nesigurnost, a na kraju je promašio i šut za pobjedu u situaciji kada je bilo sasvim dovoljno vremena za pokušaj prodora koji je mogao završiti na liniji slobodnih bacanja ili ekstra pasom otvorenom suigraču.

Pullen je u završnici utakmice uključio motore, a valja svakako istaknuti i “lucidnog” Stipanovića koji je napravio nekoliko ključnih poteza u produžetku (krađa i zakucavanje), da bi Little ponovno pretjerao s preranim šutiranjem pri minus sedam (uz nešto manje od minute do kraja utakmice) i tako upropastio sve šanse svojoj momčadi u utakmici koju su uz malo više pameti mogli i trebali pobijediti jer ovako loš šuterski dan Vitamina se neće tako lako ponoviti.

Tako je Nazorova momčad propustila veliku priliku u jednoj dobroj i zanimljivoj utakmici u kojoj su pokazali kako se nositi s Cedevitom. Druga šansa će biti puno teža jer igra se ipak u Zagrebu, a utakmica je na rasporedu u srijedu 8. svibnja s početkom od 19 sati (Arena Sport TV).

Related Articles