EP U16: Hrvatska protiv Španjolske lovi polufinale

Šest utakmica, šest pobjeda. Tako glasi omjer U16 reprezentacije Hrvatske pred četvrtfinalni dvoboj sa Španjolcima. Redom su padale Italija, Ukrajina, Latvija, Crna Gora, Francuska i Srbija.

Na najozbiljnijoj provjeri, utakmici protiv Srbije, pobjeda Hrvatske niti jednom nije dolazila u pitanje, kao i u nekoliko utakmica koju su također rezultatski bile relativno blizu. Dominacija petorke Bruno Skokna, Lovro Mazalin, Nik Slavica, Dragan Bender i Ante Žižić potpomognuta igračima s klupe je impresivna.

U ovih šest susreta bilo je vidljivo da se taktika dobrim djelom bazira na unutrašnjoj igri centara, odnosno spuštanju lopti na Žižića, što je novitet u igrama mladih selekcija. Također valja pohvaliti tranziciju u oba smjera, odličnu obranu gdje su naši limitirali protivnike na maksimalno 69 poena iz čega proizlazi nevjerojatna dominacija u skoku.

Pogledamo li pojedinačno, Mazalin je i dalje “prva violina” ove reprezentacije i on je taj koji će povući kada će biti potrebno. Suprotno očekivanjima, u napadu je često “skriven”, ne troši se previše i ostaje mu snage za završnicu utakmice. U takvoj igri profitiraju drugi, a ponuđeno je najbolje iskoristio Nik Slavica koji je prvi strijelac naše momčadi.

Dragan Bender je možda ključni igrač ove ekipe. On je taj koji je konsolidirao obranu i koji se odlično snalazi u tranziciji prema naprijed što često zna dotući protivnika. Također fascinira njegov rad nogu i atletizam u obrani prilikom preuzimanja pick and rolla koji je glavno oružje većine ekipa, dok u paru s klupskim suigračem Žižićem nikome ne dopušta da olako uđe u reket.

Generalni dojam je odličan, čak se i čini da ne igraju na 100 posto nego onoliko koliko je dovoljno, a snagu čuvaju za borbu za medalje. Ako se poklopi nekoliko stvari i u našim redovima bude više raspoloženih pojedinaca, suparniku prijeti potop, isto ono što se dogodili Crnoj Gori koja je “pregažena” s 52 razlike. Eventualno naša zaigranost, što je čest slučaj kod ovako mladih ekipa, može dovesti protivnika u priliku da zaprijeti.

Španjolska ne bi trebala predstavljati veliki problem, ali opreza nikad previše. S omjerom 3-2, zbog lošije koš razlike završili su tek kao četvrti u svojoj skupini. Hrvatska bi ponovno dominaciju mogla tražiti pod košem gdje imamo veliku prednost u visini.

Utakmica je na rasporedu danas u 17,45, a u polufinalu pobjednik ide na pobjednika susreta između Italije i Turske.