Litavski košarkaški savez: Randolph i Kokoškov bacaju ljagu na slovensko zlato

Mindaugas Špokas, glavni tajnik Litavskog košarkaškog saveza, bio je oštar prema Sloveniji, aktualnom osvajaču EuroBasketa, kritizirajući nastupanje Randolpha za njih.

„Da, igrali su fantastično. Ali zaboravljamo da im trener i jedan od bitnih igrača nisu Slovenci, što baca veliku ljagu na njihov uspjeh.“

Špokas je išao i dalje spominjući trenera Igora Kokoškova:

„Uz dužno poštovanje Randolphu, on nije Srbin. Kao ni trener Kokoškov, koji je Srbin, tako da ni on nema nikakve veze sa slovenskom košarkom. Bilo bi puno ljepše da su osvojili zlato bez naturaliziranih igrača.“

Spomenuo je Špokas i Srbe:

“S druge strane, mi dijelimo istu strategiju sa Srbima. Doduše, oni su napravili izuzetak: naturalizirali su igračicu (Danielle Page) i ona im je pomogla biti europski prvak (EuroBasket 2015.). Ali oni su to napravili mudro: ona je bila plavuša i nije se posebno razlikovala od drugih.”

Implicira li Špokas da mu je manje mrska naturalizacija bijelaca, teško je reći. No sigurno je da dijeli mišljenje Dainiusa Adomaitisa – bivšeg litavskog reprezentativca i trenera Neptunasa, koji je i ranije kritizirao naturalizaciju igrača.

Na ovogodišnjem je EuroBasketu Litva ispala u osmini finala od Grčke, što je svakako veliki neuspjeh za ovu košarkaški obojenu naciju.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com