Europski prvaci kojima se izgubio trag

Array

Portal Eurohoops pisao je na temu “nestalih europskih prvaka”. Riječ je o momčadima koje su nekoć dominirale, a danas su “spale na niske grane”. Eurohoops je pripremio popis od 12 klubova koji su sada “nestali s europske karte”, a od naših klubova Split/Jugoplastika i zagrebačka Cibona su jedni od njih.

Klub koji je proglašen kao najboljim u 20. stoljeću od strane krovne košarkaške organizacije u Euroligi je nastupao u čak 11 sezona, a tri puta se okitio zlatnim odličjem.

Zanimjivo, Split se čak 4 puta pojavio na Final Fouru i od toga tri puta uzeo naslov (1972., 1989., 1990., 1991). “Žuti” su odigrali čak 160 utakmica u elitnom europskom natjecanju te su zabilježili omjer pobjeda i poraza 96-64 (60%). Klub je izbacio mnoge igrače svjetskog renomea poput Kukoča, Rađe, Perasovića, Ivanovića te se u tekstu navodi kako sada igraju domaće/regionalno prvenstvo bez nekih velikih zapaženih rezultata.


S druge strane Cibona je odigrala 23 sezone u Euroligi te je došla do dva naslova (1985., i 1986.) na Draženov pogon, a to su joj ujedno i dva jedina nastupa na završnom turniru. Klub je igrao kvalitetno Euroligu i u novom tisućljeću, ali zbog financijskih dubioza srozali su se i rezultati te klub trenutno nije kompetitivan u Europi. Zagrepčani su odigrali 367 utakmica u Euroligi te su zabilježili omjer 168-199 do sada.


Osim Splita i Cibone na popisu su se našli još:

Badalona, Limoges, Partizan, ASK Riga, Dinamo Tbilisi, Bosna, Varese, Virtus Bologna, Cantu, Roma

Related Articles