FIBA smanjuje broj momčadi i mijenja sustav natjecanja?

Array

FIBA je zaozbiljno počela razmišljati o onome o čemu svi pričaju, smanjenju broja utakmica i momčadi na Europskom prvenstvu.

Najnoviji prijedlog bi trebao zaživjeti 2017. godine, a broj ekipa vratio bi se na 16, kako je bilo sve do prvenstva 2011. u Litvi. Igralo bi se po novom sistemu i bilo bi samo šest utakmica za one najbolje. Nakon grupne faze u kojoj bi se natjecalo četiri momčadi, dvije najbolje bi odmah išle u knockout fazu.

Naime, postojeći format takmičenja je neodrživ iz razloga što naočigled smanjuje kvalitetu i uzrokuje sve veći broj otkaza zvijezda zbog straha od ozljeda jer je ritam ubitačan. Primjerice, na ovom prvenstvu u Sloveniji, najboljih osam momčadi odigralo je čak 11 utakmica u 18 dana i prvo je čudo što se netko nije ozbiljnije povrijedio.

Iako se s naše strane činilo da su u Sloveniji dvorane bile pune, istina je potpuno drugačija. Dvorane su što zbog astronomskih cijena, što zbog neatraktivnosti zjapile poluprazne, osim u slučaju kada bi igrale momčadi iz regije, a njih je nasreću organizatora bilo mnogo. Nestvarno zvuči činjenica da je u utakmici za treće mjesto kada je igrala Hrvatska dvorana bila poluprazna, a primjerice u četvrtfinalu je po nekim procjenama bilo preko 7000 naših navijača usprkos radnom danu.

Related Articles