#234

FOTO: Zadar bolji od Zagreba u finalu vinkovačkog Orion Cupa, Erslan MVP

Vinkovački božićni Orion Cup, međunarodni košarkaški turnir koji se ove godine održao sedmi puta, okupio je juniorske ekipe ABAligaša Zadra naših premijerligaša Zagreba i Škrljeva, mađarskog prvoligaša PVSK Panthers iz Pečuha, BiH A1 ligaša sarajevskog Burcha te domaćina Vinkovaca.

Kroz skupine finale su izborili Zadar i Zagreb, za treće mjesto su igrali Škrljevo i mađarski PVSK Panthers, a za peto Vinkovci i Burch. Pokazalo se na kraju da je skupina A bila jača jer su sva tri kluba iz te grupe ostvarili pobjedu u utakmicama za plasman.

U susretu za peto mjesto Vinkovčani su uspjeli preokrenuti početno vodstvo 10:2 Sarajlija, ekipe koja je dan ranije u samom finišu ogleda protiv Zagreba imali prednost, i do kraja četvrtine sa serijom 24:2 ostvariti presudnu prednost za pobjedu. Bruno Ćorić (21), Ivan Jukić (18) i Vid Tominac (13) bili su najbolji u pobjedničkom sastavu, kod poraženog Spago Orhan (11) je bio jedini dvoznamenkasti.

Škrljevo je u borbi za treće mjesto već u prvoj četvrtini imalo 18 koševa viška. Do kraja utakmice Filip Hrnjkaš (20), Marko Jurković (15) i Marin Orešković (10) nisu dozvolili gostima iz Pečuha da se vrate u utakmicu. U sastavu trenera Vanje Miljkovića, dojučerašnjeg pomoćnog trenera Vrijednosnica, Rosić Uroš je bio najučinkovitiji s 11 ubačaja.

Finale je donijelo zanimljivu i kvalitetnu utakmicu. Prvo poluvrijeme bolji je bio Zagreb i igrači Andreja Tesle bili su u par navrata blizu dvoznamenkastoj prednosti. U drugom dijelu igrači Rajka Vidakovića preuzimaju inicijativu, imaju više rješenja na klupi te prelaze u vodstvo koje do kraja nisu ispuštali. Lovre Paleka je ubacio 14, Roko Erslan je dodao 13, Zachary Purić 12, a Ivan Bašić 11 koševa. Trojac Gabrijel Divić (22), Jan Palokaj (19) i Kruno Macner (15)su predvodili Zagrebaše koji su u Vinkovce došli bez par viroznih igrača.

Erslan je proglašen za najboljeg igrača turnira, a titulu prvog strijelca izgubio je za jedan koš koji je postigao Divić iz dodatnog slobodnog bacanja u posljednjem napadu Mrava. U petorku turnira uz Erslana su uvršteni i Elham Jashari (Škrljevo), Luka Sunara (Zadar), Kevin Nagy (PVSK) i Jan Palokaj (Zagreb). U zanimljivom tricaškom natjecanju slavio je Uroš Rosić iz Pečuha.

Vinkovčani su organizirali odličan turnir, na razini poluzavršnica Prvenstva Hrvatske (kvaliteta ekipa, LiveStats, LiveStream, suđenje sa tri suca koji sude Prvu ili Premijer ligu, posjete na utakmicama, popratna događanja). S obzirom na iskazane interese klubova za sudjelovanjem, ne čudi što razmišljaju o promjeni formata turnira. Detaljne informacije i statistiku božićnog Orion Cupa možete pronaći na web stranici turnira bozicniturnir.kk-vinkovci.hr, a foto galerije na FB stranici turnira.

Pehar namjenjen pobjedniku Orion Cupa primio je Lovre Paleka

Pehar namjenjen pobjedniku Orion Cupa primio je Lovre Paleka

MVP Roko Erslan

MVP Roko Erslan

Najbolji strijelac Gabrijel Divić

Najbolji strijelac Gabrijel Divić

KK Zadar - 1. mjesto

KK Zadar – 1. mjesto

KK Zagreb, 2. mjesto

KK Zagreb, 2. mjesto

KK Škrljevo – 3. mjesto

Roko Erslan, MVP i petorka turnira

Roko Erslan, MVP i petorka turnira

Gabrijel Divić, Najbolji strijelac

Elham Jashari, petorka zurnira

Luka Sunara, petorka turnira

Luka Sunara, petorka turnira

Kevin Nagy, petorka turnira

Jan Palokaj, petorka turnira