Generacija X

Hrvatska seniorska reprezentacija već duže vrijeme nije ostvarila neki veći uspjeh na velikim natjecanjima. Zadnji veći uspjeh je bilo osvajanje četvrtog mjesta na Europskom prvenstvu u Sloveniji prije nešto manje od pet godina. Nekoć je postojala generacija za koju su mnogi predviđali da će “izbaciti” veliki broj igrača koji će predstavljati budućnost odnosno okosnicu reprezentacije.

Neki od igrača su trebali biti nositelji reprezentacije godinama, no nitko ni približno nije ostvario svoj potencijal. Gdje su oni sada?

Jedan od predvodnika te generacije je bio Mario Delaš, za kojeg se ne može reći da nije ostvario uspjeh u karijeri, no definitivno nije ostvario svoj potencijal jer se očekivalo da će biti draftiran i okušati se “preko bare”. No život piše čudne priče pa je Delaš trenutno pred potpisom za talijanski klub Varese, no za igrača za kojeg su govorili da je najveći europski, odnosno svjetski talent u svom godištu to zasigurno nije dokaz da je ispunio očekivanja koja su pred njega postavili.

Ta generacija ’90-og godišta je bila prepuna odličnih igrača, no odličnih samo do završetka juniorskog staža. Ne treba previše opisivati kakva je konkurencija bila u prvoj kadetskoj odnosno juniorskoj ligi tog godišta, spomenimo samo da su u zagrebačkim klubovima igrali igrači poput Leona Radoševića, Tomislava Zubčića, Svena Smajlagića, Dine Butorca i mnogih drugih, a da o drugim regijama ne govorimo. No ipak je seniorska košarka drugi svijet u odnosu na mlađe kategorije.

Euroligašku karijeru ostvario je jedino Leon Radošević koji igra za njemački Brose Baskets Bamberg, ali nikada nije bio od pomoći reprezentaciji. Nacionalni dres najviše je koristi imao od Darka Planinića.

Od ostalih igrača te generacije respektabilne karijere su ostvarili  Zubčić (Telekom Baskets Bonn), Butorac (Rostock Seawolves), Smajlagić (HKK Zrinjski), Darko Planinić (Dinamo Sassari), Ivan Ramljak (KK Cedevita), Robert Rikić (KK Igokea Aleksandrovac) te Josip Bilinovac (KK Cibona). Također je velika šteta Tonija Prostrana jer je tada izgledao kao budući reprezentativni playmaker.

Možda će neki reći da su ostvarili solidne karijere, no, realno govoreći, od takve generacije koja je u mlađim kategorijama bila među najboljima na svijetu čovjek bi više očekivao. Ostaje za vidjeti hoće li druge generacije koje su osvajale medalje ispuniti očekivanja i reprezentaciji donijeti toliko željenu svjetliju budućnost.

Slično se dogodilo i generaciji ’94., zar ne?!


03.08. 2008.

U-18 Europsko prvenstvo u Grčkoj

Utakmica za treće mjesto

Hrvatska-Francuska 73:68

Hrvatska: Došen, Prostran 8(7as), Bilinovac 16, Smajlagić 3, Fodor, Ramljak 16(7sk), Batur, Planinić, Zubčić 8(10sk), Radošević 4, Delaš 18(14sk), Rikić