Goran Filipović: “Ozljeda je prošlost”

Array

Dvadesetogodišnji playmaker ‘Žutih’, Goran Filipović pravi je izdanak omladinskog pogona kluba s Gripa. Porazgovarali smo o njegovim dojmovima o proteklom dijelu sezone, ozljedama, ali i samim košarkaškim počecima te planovima koje ima u budućnosti.

Za A-1 ligu nastupaš od sezone 2013./14. Možeš li nam opisati svoje početke?

“Te sezone je klupu seniora preuzeo Ante Nazor, a Split je godinu prije ispao iz prve ABA lige. To mi je bila izlazna godina juniora pa sam početkom priprema bio priključen seniorima. Te godine sam paralelno igrao za juniore pod vodstvom trenera Ante Marovića i hrvatsku ligu za seniore kod trenera Nazora. Mislim da mi je taj način prelaska iz juniora u seniore bio itekako koristan. Mnogo cijenim tu sezonu. Iz nje sam puno naučio. Omogućila mi je igru s prvom momčadi te konstantan rad.”

Tijekom godina padale su kritike na račun tvoje visine. Čak su te nazivali i nedovoljno perspektivnim. Kako sada gledaš na sve to?

“Na takve stvari ne možeš utjecati. Ljudi će uvijek govoriti. Na to ne obraćam previše pozornosti. Fokusiran sam na sebe,svoju igru i svoj napredak iz dana u dan.”

Tvoja sezona započela je s ozljedom, no utakmice igraš. Kako teče tvoj oporavak?

“Ozljeda je sanirana i ona je prošlost. Četiri i pol mjeseca bio sam bez kolektivnog treninga. Prvi kolektivni trening odradio sam jedan dan prije prvog kola druge ABA lige. Nije bilo lako. Zbog tog perioda bez treninga nisam znao što očekivati od sebe na početku sezone. Na kraju ipak mogu reći da sam zadovoljan. Vjerujem da se sve na neki način događa s razlogom i mislim da ću iz svega toga izaći samo jači.”

Ove sezone igrate i drugu ABA ligu. Uz dvije utakmice tjedno prisutan je napor i konstantna iscrpljenost. Kako se toga rješavaš?

“Normalan sustav natjecanja su dvije utakmice tjedno. To je korak naprijed za klub. Tako se igra manje-više svuda u svijetu. Umor je uvijek prisutan. Čak i kada je jedna utakmica tjedno. Tada puno više treniraš. Između dvije utakmice imamo vremena za odmor, a ja se trudim to pametno iskoristiti.”

Kako komentiraš dosadašnju sezonu KK Splita? Kakva su tvoja očekivanja ove sezone? Što bi mijenjao?

“Sezona je dobra. Rezultati utakmica su više-manje očekivani. Imamo zahtjevan ritam u kojem nema previše vremena za euforiju nakon pobjede,ni vremena za tugu nakon poraza. Nakon utakmice trudimo se ispravljati greške. Ulazimo u svaku sljedeću s ciljem da poboljšamo igru i pobjeđujemo. Moj cilj je napredovati i raditi na sebi iz dana u dan. Kao playmaker želim biti što polivalentniji te u svim aspektima igre pridonijeti ekipi. Za momčad je teško govoriti. Sezona je tek počela. Obaziremo se na kvalitetnu igru koja će nas dovesti do dobrih rezultata i većih očekivanja.”

Prošlu sezonu zažutile su se Gripe. Za vaše se utakmice tražila karta više. Nadaš li se tome i ove sezone? Koliko tebi,kao igraču, znači podrška s tribina?

“Mogu reći da je bio ogroman užitak igrati pred punim gripama i pobjeđivati u takvoj atmosferi. Kad je takva atmosfera sve je moguće preokrenuti. Moguće je igrati s bilo kim. Definitivno se nadam da će tako biti i ove godine. Mi ćemo to pokušati zaslužiti svojom igrom. U drugom dijelu sezone nas očekuju domaći ABA ligaši pa vjerujem da će to biti prava fešta košarke.”

Mnogi mlađi uzrasti žele biti kao Goran Filipović. Što bi im savjetovao? Što je potrebno kako bi se došlo do ovoga gdje si ti sad?

“Guštam od prvog dana kad sam počeo trenirati košarku. Mislim da je to najbitnije, a uz dobar rad sve ostalo će doći.”

I za kraj, znamo da si od početka karijere u Košarkaškom klubu Split. Hoće li se to mijenjati u skorijoj budućnosti?

“Ne gledam u budućnost već su mi sva razmišljanja trenutno vezana za Split. Želim igrati više lige i dokazivati se na višim nivoima. Drago mi je što se klub odlučio natjecati u drugoj ABA ligi. To je jedan korak naprijed prvenstveno zbog više jačih utakmica u sezoni iz kojih ćemo sigurno svi igrački profitirati.”

Goranu hvala na ugodnom razgovoru. Njemu i njegovoj ekipi želimo sve najbolje u budućnosti.

Related Articles