Gospić i dalje neprikosnoven, Novi Zagreb ukupno najbolji

Array

Završena je sezona za ženske košarkaške ekipe i vrijeme je da napravimo osvrt na postignuća ekipa i sezonu iza nas. Gospić je ponovno bio neprikosnoven u seniorskoj konkurenciji, dok gledajući sve kategorije, prvo mjesto po uspješno pripalo bi Novom Zagrebu.

Kad ne bi bilo spolne diskriminacije kod nekih ljudi, onda bi, uz Kup Dražena Petrovića, pronašli sličan način promoviranja ženske košarke. Ali za neka od njih, ženska košarka je nužno zlo. Zato im nije ni palo na pamet organizirati, pa i pod istim imenom, natjecanje za ženske klubove. Možda bi i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova tu imala što reći. No,to su neki dublji problemi kojima ovaj tekst nije namijenjen, stoga se vratimo košarci.

Gospić je ove sezone ponovno bio neprikosnoven u A1 ligi (samo jedan poraz, od Novog Zagreba) i Kupu Hrvatske, osvojivši obje titule. Međutim, ako uzmemo sistem bodovanja koji cijeni rezultate u svim kategorijama, potpuno svejedno da li je to bodovanje po “KDP” ili po “NKF” (Nezavisni košarkaški forum, gdje se ovakvo bodovanje provodi već 3 godine), tada je Novi Zagreb na vrhu, Gospić odmah iza njega.

Za razmislit “ignorantima” ženske košarke je činjenica da je ženska seniorska reprezentacija peta u Europi, da igra kvalifikacije za Olimpijske igre i da je direktno, po plasmanu, osigurala nastup na sljedećem Europskom prvenstvu. A naravno da nećemo zanemariti ni činjenicu da se naš euroligaš, Gospić, više-manje ravnopravno nosi s ostalim euroligašima, posebno turskim, ruskim i španjolskim, čiji su proračuni veći od proračuna svih naših ABA ligaša zajedno te gdje igraju igračice (Diana Taurasi, na primjer) koje godišnje zarađuju više novca nego bilo koji igrač u muškoj košarci u Hrvatskoj. Više čak i od najboljeg rukometaša na svijetu, Ivana Balića. Toliko o ženskoj košarci, koja je zanimljiva svugdje u Europi, osim u Hrvatskoj…

Vratimo se radije sezoni koja je iza nas. Bila je to prva sezona unazad 10-ak godina u kojoj su od početka sudjelovali svi klubovi, jer Savez, a ni klubovi, nisu dali zeleno svjetlo novoj regionalnoj ligi. Bilo je tu pobjeda i poraza od preko 80 razlike, omjer kvalitete euroligaša Gospića i prvih pratitelja te ekipa s dna tablice je zaista prevelika i nismo sigurni da je ovaj koncept dobar. Ali, vrijeme će pokazati.

Gospić je u sezonu ušao kao jedini i neprikosnoveni favorit, Jolly se posvetio muškoj košarci i odlučio pomladiti ekipu, Novi Zagreb je smanjio proračun i oslonio se isključivo na domaće igračice, čekajući priliku iz prikrajka. Medveščak je ostao na manje-više istim snagama kao i sezonu ranije, Rockwool Pula je krenula u ligu s ambicijama ulaska u polufinale playoffa, dok su ostali klubovi čekali njihov kiks.

Gospić je, kako je već spomenuto, završio sezonu uvjerljivo, samo s jednim porazom. Taj poraz više je posljedica umora od četiri jake utakmice za redom i psihičkog pada nakon odlučujućeg poraza u Francuskoj u produžetku, koji im je zatvorio vrata ulaska među 16 najboljih euroligaša, nego objektivne kvalitete Novog Zagreba tada. Iako, ne može se poreći, Novi Zagreb, a posebno Mirna Mazić, odigrali su baš tada utakmicu sezone. No, do kraja sezone, ni u Kupu, ni u Prvenstvu, Gospić više nije dozvolio nikakvo iznenađenje. Osvojili su oba naslova, uvjerljivo pobjeđujući Novi Zagreb u finalu Kupa, kao i Jolly u finalnoj seriji prvenstva. McBride, Mandir, Ivezić, Komplet, Vrsaljko, Pavetić, Jurčević, Badanjak, … imena su igračica koja su donijela ovogodišnje titule u Liku.

Međutim, već na kraju sezone, Gospić je upao u određene financijske probleme, pa su sve igračice, osim Jurčević i Badanjak, napustile Gospić. Za sada jedino Sandra Mandir nema novi klub, no za nju pronalazak istog neće biti problem. Neke od navedenih pojačale su najvećeg rivala lani, Novi Zagreb. U Gospiću je, bar za sada, ostao trofejni trener Stipe Bralić, a hoće li Gospićanke uspjeti sastaviti respektabilnu ekipu te hoće li nastupiti u Euroligi ove godine u vrijeme pisanja ovog članka još nije poznato.

Novi Zagreb napravio je iskorak u odnosu na prošlu godinu, ulaskom u finale Kupa i osvajanjem naslova viceprvaka u regularnom djelu prvenstva. Međutim, kiks koji im se dogodio u polufinalnoj seriji s, ove godine, objektivno slabijim Jollyjem, je nešto što se ne bi smjelo događati. Neuspjeh ulaska u finale platilo je gotovo 50% prošlogodišnjeg rostera (Sikirić, Salopek, Bosilj, Čunčić, Matić, Mada), a klub je u međuvremenu uspio potpisati Inju Butinu (Croatia 2006), jednu od najperspektivnijih mladih hrvatskih igračica, Ivanu Šerić i Teu Buzov iz Omiša, Mateu Vrdoljak, Evu Komplet, Mauritu Reid (poznata nam je iz sezone 2010./11. u Gospiću, kada je bila u prvoj petorci Eurolige) te Latoyu Williams, najboljeg strijelca, skakača i obrambenog igrača, te MVP-ja grčkog prvenstva ove sezone.

Objava još jednog potpisa očekuje se početkom srpnja ove godine. Uglavnom, Novi Zagreb je, uz potporu novih sponzora i Grada Zagreba, spreman za novi iskorak. Hoće li Zagrepčanke u Eurocup, koji su ostvarile svojim rezultatima, ili će zamijeniti Gospićanke u Euroligu, u slučaju da ove odustanu, još nije poznato. Ono što je poznato je da će klub koji je ove godine po prvi put u povijesti osvojio naslov kadetskog prvaka države igrati regionalnu i Hrvatsku ligu paralelno, pružajući tako priliku mladim igračicama da dohvate razinu koja se od njih očekuje. No, o tome više u najavi nove sezone.

Jolly-JBS je u sezonu ušao s ambicijama da parira Gospiću, i na kraju je, nakon tri smjene trenera, predvođen Ivanković, Semren, Mišurom i Benić to i ostvario. Bila je to turbulentna sezona za Šibenčanke, ostale su bez finala kupa, ali su nevjerojatnom igrom u drugoj i trećoj utakmici polufinala doigravanja uspjele nadvisiti Novi Zagreb i plasirati se u finale. Jolly je ove sezone promovirao i neke svoje mlade igračice, od koji su posebno Cigić i Dujić imale velike uloge u pobjedama nad Novim Zagrebom. Prema nekim informacijama Jolly nastavlja tim putem, neće dovoditi nova pojačanja, već će i dalje forsirati mlade igračice. Problem će nastati u trenutku odlaska Luce Ivanković, dominantnog centra u Hrvatskoj i regiji, za koju sigurno postoje ponude iz Europe koje se pišu sa 6 znamenki.

Medveščak je dugo vremena u sezoni slovio kao najveće iznenađenje, dugo vremena držao drugo, pa treće mjesto, pobjeđivao Jolly, gubio jedino od Novog Zagreba i Gospića. No, u drugom djelu sezone počeli su se događati posrtaji, poput onog od Studenca-Omiš u Omišu, te uvjerljiv poraz od Jollyja na Peščenici, koji su na kraju koštali Medveščak trećeg mjesta i lakšeg protivnika u četvrtini finala. No, tu su naišli na ambiciozni Pleter iz Rijeke, koji je odličnim igrama u drugom djelu sezone osigurao peto mjesto. Mlade igračice Medveščaka Begić, Tikvić, Majstorović i ostale, koje su godinama neprikosnovene u mlađim uzrastima, nisu izdržale pritisak, i tako su se oprostile od polufinala prvenstva već u dvije utakmice. Međutim, ulazak u polufinale kupa, kao i plasman na četvrto mjesto u sezoni je ipak korak više nego sezonu ranije, kada su bile pete.

Pleter je posljednji klub koji zaslužuje da ga se posebno istakne. Klub koji je sezonu 2009./10. igrao u B1 ligi Istre i Kvarnera, nakon toga dvije godine u A2 ligi i prošlu sezonu po prvi put u svojoj kratkoj povijesti odigrao u A1 ligi, rezultatsko je osvježenje. Konačno, Rijeka je dobila prvoligaša, i to ne samo onog kojem su svi predviđali tešku borbu za opstanak (a, budimo realni, tako je i krenulo), već prvoligaša koji je u četvrtfinalu playoffa savladao Medveščak i postigao najveći uspjeh riječke košarke plasmanom u polufinale istog. Nakon odlaska crnopute Amerikanke (tko joj se više i imena sjeća), dovođenjem Iriskić i Mikić, Pleter se stabilizirao, i sa skorom 10-10 osigurao peto mjesto. Za očekivati je da će ambiciozna uprava Pletera pokušati napraviti dodatni iskorak ove sezone, što neće biti nimalo lako.

Studenac Omiš se zadržao u gornjem dijelu tablice, iako su u sezoni imali dosta problema s ozljedama, prije svega Buzov. U četvrtfinalu playoffa protiv Jollyja nisu imali šanse. Zadar je u sezonu krenuo pun briga, zbog odlaska Blažević, Sikirić i Meštović, nositeljica igre iz protekle sezone. Međutim, uspjeli su se preustrojiti u hodu, i uz pomoć Nikpalj i Balić osigurati opstanak i pružiti korektan otpor Novi Zagrebu u četvrtzavršnici. Croatia 2006 jedina je ekipa koja je u sezoni zauzela očekivano mjesto. Međutim, iako su promjenom upravljačke strukture najavljivali pohod na vrh, to se nije dogodilo. Pitanje je što će biti ove sezone. Jedina svijetla točka ostaju mlađe kategorije, posebno juniorke, koje su na finalnom turniru juniorskog prvenstva “razvalile ” Jolly, te se izuzetno hrabro, iako bez centra, u finalu nosile s Medveščakom.

Agram ionako vegetira od sezone do sezone, ove godine povratak Vukičević i dolasci Premasunac i Meštović, potentnih mladih igračica, nisu promijenili trend. Pitanje je – koja je svrha kluba bez ambicija? Na kraju, klub o kojem ne treba previše pričati u seniorskom kontekstu, Dubrava, za koju je bolje da nije niti igrala. Međutim, Dubrava već godinama igra bitnu ulogu u radu i rezultatima mlađih kategorija, i to svakako treba cijeniti. To je zalog opstanka ovog kluba.

Kako će izgledati nova sezona još je rano za govoriti te ćemo se time baviti početkom rujna…

Related Articles