#234 HKS predstavio detaljni plan razvoja košarkaške perspektive u Hrvatskoj | Crosarka.com #234

HKS predstavio detaljni plan razvoja košarkaške perspektive u Hrvatskoj

”Čeka nas puno posla i on neće biti nimalo lagan, no želimo javnosti transparentno predočiti naše planove“, riječi su kojima je glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza Josip Vranković započeo konferenciju za medije BasketPress u zagrebačkom Hotelu Antunović, na kojoj su predočeni planovi za razvoj hrvatske košarke u budućnosti.

Predsjednik Saveza Stojko Vranković zapeo je u prometu, pa je mlađi Vranković, bivši izbornik reprezentacije, preuzeo glavnu riječ i zadržao se na podiju do samog kraja izlaganja o novim ambicijama Saveza.

A prema njegovim riječima, Savez ima što za ponuditi i sudeći prema izloženome, za hrvatsku se košarku definitivno nazire svjetlo na kraju tunela, barem na papiru. Kako će to izgledati u praksi, vrijeme će najbolje pokazati.

Naglasak je bio na razvoju i unaprijeđenju sustava unutar Hrvatske, s ciljem sprečavanja odlaska talentiranih košarkaša preko granice u ranoj dobi, što se često puta pokazalo krivim putem. HKS je čini se, počeo učiti na vlastitim greškama.

“Želimo omogućiti piramidalni razvoj talentiranih pojedinaca. Igračima se kod kuće mora ponuditi mnoštvo izazova, a to želimo učiniti kroz strukturirani razvoj svih naših liga, od mlađih uzrasta do Premijer lige. Osim sportskog razvoja, pazit ćemo i na intelektualni razvoj mladih igrača. Često se dogodi da talentirani 15-godišnjak zapostavi obrazovanje, a zatim kad se oko 20. godine njegova perspektiva negdje zagubi i ne može nastaviti svoj košarkaški put, on je izgubljen. To ne želimo“, rekao je Vranković.

2015. godine, nastavlja glavni tajnik Saveza, situacija je bila kaotična, no u dvije godine rada dogodili su se brojni pomaci. Tako je na presici predstavljeno nekoliko projekata na kojima se sustavno radi i koji već sad pokazuju rezultate. Jedan od njih je i sve frekventnija izobrazba trenera u smislu dodjele službenih certifikata i potvrda, čiju su neophodnost nametnuli stroži zakoni nametnuti od strane FIBA-e.

“Danas se ne može svatko samo zbog svog košarkaškog znanja nazivati – košarkaškim trenerom“ponudio je uvodnu riječ Joke, a zatim dao riječ Damiru Knjazu, profesoru na Kineziološkom fakultetu koji je aktivno uključen u rad HKS-a.

U godinu dana, izložio je Knjaz, obrazovano je 150 košarkaških trenera koji rade na području Hrvatske, a rad se nastavlja. Uskoro bi trebala biti pokrenuta i velika internetska mreža sa stručnom literaturom na kojoj će se svaki trener, ovisno o vlastitim željama i afinitetima, moći dodatno obrazovati. Nema sumnje kako će to pridonijeti i boljem i sustavnijem brušenju košarkaških talenata u Hrvatskoj.

Poseban naglasak stavlja se na rad s djecom, pa je tako prije dvije godine pokrenut projekt ‘Mini košarka’, u potpunosti financiran od strane FIBA-e. Zahvaljujući njemu, svaki klub može svoje najmlađe uzraste poslati na turnir bez uplaćivanja kotizacije i bez vlastitog podmirivanja troškova putovanja i smještaja.

Tu je i projekt košarkaškog kampa, koji se održava svakog ljeta od 26.06. do 08.07. u Rovinju. U njega su uključeni mnogi treneri i instruktori iz HKS-a, koji rade s djecom i brinu da najperspektivniji pojedinci ne prođu ispod radara, a već se sastavljaju i prvi planovi košarkaškog ljetnog kampa za djevojčice. Velike su ambicije prisutne i po pitanju završnice mlađih kategorija, koja će uskoro, tvrdi Vranković, biti u simbiozi sa završnicom jedinstvene kadetske lige.

“Želimo završnice mlađih uzrasta učiniti pravim praznikom košarke. Prošle godine u Slavonskom Brodu svakodnevno smo kroz tjedan dana imali 1500 posjetitelja. To je definitivno nešto na čemu želimo raditi i što želimo razvijati u budućnosti.“

Najzanimljiviji projekt svakako je onaj od strane HKS-a naslovljen kao ‘dijagnostika mlađih selekcija’.

Radi se o sustavu koji je razvijen u suradnji sa spomenutim profesorom Knjazom s Kineziološkog fakulteta, koji je prije četiri godine u suradnji s brojnim stručnjacima pristiglima iz elitnih klubova NBA lige osnovao laboratorij za sportske igre, u kojem se pomoću kompjutorskih tehnologija u najsitniji detalj prati razvoj mladih igrača, uočavaju se pozitivne i negativne karakteristike pokreta i potrošnje energije, a zatim se nakon analize dobiveni rezultati primjenjuju u daljnjem trenažnom procesu. Blagodati takvog programa bile su vizualno predstavljene na projektoru u dvorani i treba reći da izgledaju – barem oku laika – prilično impresivno.

„Sličnih stvari bilo je i prije. Stvar je u tome što smo se ovaj put te rezultate potrudili učiniti razumljivijima trenerima koji rade s košarkašima, kako bi se ti plodovi vidjeli u budućnosti. Nadalje, takvo izučavanje pojedinaca omogućit će nam da jednog dana, kad odgojimo košarkašku superzvijezdu, pogledamo kako je ona radila i trenirala u djetinstvu. Danas nažalost, ne možemo vidjeti kako je u mladim danima radio i razvijao se jedan Bogdanović, Žižić, Hezonja“, opisao je profesor Knjaz, dodavši usput da su se iz HKS-a u smjeru Europe već aplicirali za još jedan sličan projekt u vrijednosti od pola milijuna eura, koji bi, bude li nam dodijeljen, trebao dići hrvatsku košarku na još višu razinu.

U cjelokupnom planu razvijanja perspektive ovog sporta u Hrvata, nije se mogla zaobići ni ženska košarka. Glavnu riječ vodila je Danira Bilić, članica stručnog savjeta za žensku košarku pri HKS-u. Što se tiče košarke, ni ljepši spol definitivno ne stagnira, iako je sustav dosad, priznaje i sama Bilić, bio u potpunom rasulu.

Brojni pozitivni pomaci mogu se očitovati u snižavanju članarine u svim klubovima prve ženske lige za čak 50%, u 2017. godini pokrenuto je U-11 natjecanje za sve klubove na državnoj razini, a za 2018. godinu planira se i U-9 natjecanje, što nagovještava popularizaciju košarke i razvoj ženskog talenta među sve mlađim generacijama. Možda i najkorisnija stvar je činjenica kako je na državnoj razini u posljednje dvije godine uspostavljeno više regionalnih centara sa stručnim instruktorima koji iz dana u dan prate razvoj ženske košarke u klubovima diljem Hrvatske.

Dio presice o ženskoj košarci zaključila je izbornica ženske reprezentacije Anđa Jelavić, prokomentiravši veliki napredak svojih djevojaka koji je kulminirao pobjedom u kvalifikacijama za Eurobasket na vrućem gostovanju protiv Italije. Ključna stavka kod demoraliziranih djevojaka, ističe Jelavić, svakako je povjerenje, a njoj istog – ne manjka.

Presica je zaključena kratkim osvrtom na Eurobasket uz riječ novoimenovanog izbornika Ivice Skelina, uz najavu nadolazećih kvalifikacijskih susreta protiv Nizozemske i Italije, o čemu je više rečeno na jučerašnjoj presici.

BasketPress je defnitivno odisao optimizmom, ostaje nadati se da će se pozitivna energija putem ključnih figura hrvatske košarke, koje su većinski bile prisutne u Antunoviću, prenijeti i na hrvatske parkete pod obručima, a u tom slučaju ni plodovi rada neće izostati.