Hrvatice u inozemstvu: Iva Grbas

Array

Jedna od najboljih košarkašica francuske druge lige je Hrvatica. Iva Grbas već drugu sezonu zaredom bilježi odlične nastupe u francuskim drugoligašima. Iako se njena ekipa nakon prvih šest kola nalazi na posljednjem mjestu na tablici Ivine brojke je svrstavaju među najbolje tri igračice dosadašnjeg dijela sezone. Prosjek od 15.4 poena, 7.2 skoka po susretu i sa sveukupnim postotkom šuta koji se vrti oko 50% dovoljno govori kakvu košarku naša igračica prezentira diljem Francuske. Iva je za naš portal odgovorila na par pitanja i prenijela nam svoje dojmove iz Francuske.

Kako je igrati košarku u Francuskoj?

Ovo mi je druga sezona koju odrađujem u Francuskoj i zadovoljna sam pristupom i radom, te se namjeravam malo duže zadržati u ovoj zemlji, samo na većem nivou. Igram u drugoj ligi koja je možda čak u razini naše regionalne lige. Klubovi su dosta jaki, ima puno strankinja i puno se ulaže u košarku. Naravno, moji ciljevi su puno viši i ovo mi je samo priprema i temelj za nešto bolje i jače.

Koje si sve klubove prošla nakon odlaska iz Hrvatske?

Bila sam u Kranjskoj Gori (Slovenija), Flying Foxes (Austrija), Reimsu i sad Limogesu (Francuska).

Uspjesi u tim klubovima?

S Kranjskom gorom smo osvojili drugo mjesto u kupu, ali smo osvojili prvenstvo. S Flying Foxesom smo osvojili i kup i prvenstvo, te smo bili četvrti na final fouru CEBL-a (Central Europien Basketball League), prošle sezone u Reimsu smo osigurali ostanak u ligi što je i bio cilj pred početak prvenstva.

Gledajući poziciju na tablici ne možeš biti zadovoljna klupskim učinkom, no kako si zadovoljna svojim nastupima?

Istina, stvarno nisam zadovoljna trenutnom pozicijom kluba, ali naravno da vjerujem u svoj tim i da se nadam da će se kolo sreće okrenuti i u našu korist. Sezona je tek startala . U ove četiri utakmice pokazala sam da mogu biti lider i da se na mene može računati po pitanju preuzimanja odgovornosti i same igre. Zadovoljna sam svojom igrom mada uvijek može bolje, čemu i težim. Pripremala sam se za ovu sezonu jako, imam jasne ciljeve postavljene u glavi i idem korak po korak da ih ostvarim, a zasad ide sve po planu.

Možeš li nešto više reći o sadašnjoj ekipi?

Ekipa nije loša kao što rezultat prikazuje. Sastojimo se od relativno mladih igračica i samim time imamo manjak iskustva. Više od pola ekipe nikada nije igralo ovu ligu, te su im ovo prve minute provedene na terenu na ovom nivou. Individualno smo jaki jer imamo snažne pojedince, ali naš problem je neuigranost i čim se to promijeni, promijenit će se i rezultat.

Tvoji ciljevi za ovu sezonu?

Moji ciljevi su prije svega pomoći klubu da ostvari što bolji plasman u ligi, proraditi na svojim greškama i naravno nastaviti s još boljim igrama.

Gdje se vidiš u budućnosti?

Pa ja sam uvijek imala visoke ambicije, mada si za svaku sezonu postavim cilj više. Želim ići korak po korak. Jednog dana bi se zaista željela okušati u Euroligi u jednom snažnom klubu. To mi je san još od djetinjstva i voljela bih ga ostvariti. A zasad želim ovu sezonu završiti što bolje i pronaći anganžman u prvoj francuskoj ligi ili nekoj drugoj iste jačine.

Related Articles