Hrvatska doputovala u Las Vegas

Nakon 22-satnog puta hrvatska košarkaška reprezentacija predvođena izbornikom Mršićem doputovala je u Las Vegas, na poprište Ljetne NBA lige koju iz ‘grada kocke’ najavljuje Pavle Marčinković: https://www.youtube.com/watch?v=UjiDROwldEw.

Naši su odsjeli u elitnom hotelu ‘Palms’ (u njemu je i najskuplja soba na svijetu koja stoji 100.000 USD za noć) u kojem je, dok su se oni “čekirali”, sve zvonilo od kojekakvih slot-aparata.

S toga se mnogi od vas zacijelo pitaju kakvo je to natjecanje, čemu služi, tko ga igra i tko od toga ima koristi?

Kao što joj ime govori, Ljetna liga je smotra ljetnih momčadi NBA klubova, sastavljenih od nerazigranih igrača, od upravo draftiranih igrača, od igrača koji su igrali u razvojnoj (G) ligi, od košarkaša koji nisu draftirani, a imaju nekog potencijala.

Ovo ljeto Ljetnu ligu čine i dvije nacionalne selekcije. Reprezentacija Kine, zemlja domaćin SP-a, te reprezentacija Hrvatske koja prvu utakmicu igra u petak (Detroit). Zacijelo se pitate kako je tu uopće dospjela i što u tom društvu radi reprezentacija koja se nije uspjela plasirati na SP?

Hrvatska je pozvana na ovaj elitni skup zahvaljujući predsjedniku HKS-a Stojku Vrankoviću koji je sve dogovorio s izvršnim direktorom Ljetne lige Warrenom LeGariejem. A dotični gospodin bio je Stojkov i Draženov menadžer.

U međuvremenu LeGarie se ostavio igrača i sada zastupa uglavnom trenere i direktore klubova. Zastupnik je trećine NBA trenera, 30-ak asistenata i niza generalnih menadžera. A preko ljeta bavi se organizacijom Ljetne lige koja je krenula u Vegasu 2004. godine. Tada je ligu igralo šest momčadi, no svako ljeto bilo ih je sve više da bi već lani imala svih 30 klubova na okupu.

Lani je ove utakmice Ljetne lige, nazovimo ih revijalnim, uživo gledalo 140 tisuća ljudi, stoga i ne čudi informacija da je rasprodana subotnja utakmica između ‘New Orleansa’ i ‘New Yorka’ jer svi žele vidjeti dvoboj prvog (Zion Williamson) i trećeg (RJ Barrett) izbora ovogodišnjeg drafta.

Kakvo je stanje u našoj reprezentaciji, opisuje izbornik Veljko Mršić:

– Dobro se radilo u Svetom Martinu, nije bilo ozljeda i izuzetno sam zadovoljan. Radili smo na dosta stvari, sve je to bila košarka, odradili smo i segmente obrane, tranzicijsku obranu, ali i tranzicijski napad.

Naravno, radio je Mršić i na postavljenim napadima, nadajući se da će ih biti što je moguće više.

– Pa, bilo bi bolje da možemo što je više moguće zabijati iz protunapada, kroz tranziciju, ali ako to ne bude moguće, morat ćemo postaviti napade. I treba tu biti pametan, morat ćemo imati dobar raspored u napadu, truditi se da nam lopta dobro ide, a ako se u takvoj igri uspijemo nametnuti, bit ćemo i konkurentni. Možda je to i naša šansa.

Budući da je dosta toga novoga, kako bi izbornik predstavio ovu momčad?

– Mislim da je zanimljiva, da tu ima kod svih dosta prostora za napredak. Ovo su prve impresije, ono što je vidljivo nakon priprema. Sada ćemo vidjeti kako će sve to izgledati u Las Vegasu. Sigurno je da postoji potencijal i sasvim je sigurno da bi ova momčad s dulje provedenim vremenom zajedno samo rasla.

Što će Mršić pred igrače postaviti kao cilj?

– Teško je tu nešto izmisliti u deset dana, ali prvenstvena želja bi bila da odigramo dobru obranu, da u tom dijelu igre budemo odgovorni, ali da takvi budemo i kroz napade. Recimo, jako bi me zadovoljilo da imamo po utakmici do 12 izgubljenih lopti.

Veljko Mršić dosad je bio sedam puta u Las Vegasu, gledao je Ljetnu ligu i zna kakva se košarka igra u svjetskoj prijestolnici zabave početkom srpnja?

– Većinom tu dolaze momčadi koje su neuigrane, tako je u velikom broju slučajeva. U prvim utakmicama se igra jako agresivno, intenzivno, a kada dođe do umora, onda se daje prilika i nekim igračima s klupe, koji s početka nisu igrali. Nekako se taj intenzitet igre razvodni nakon prve dvije utakmice, a onda se opet podigne kad krene doigravanje, tada je opet malo ozbiljnije.