Hrvatska ima novog izbornika!

Hrvatska reprezentacija bez izbornika je više od pola godine, a v.d. izbornika i sportski direktor Aleksandar Petrović na stol je stavio dva imena.

Hrvatska reprezentacija ostala je bez izbornika po završetku EuroBasketa na kojem smo poraženi u osmini finala od Finske. Damir Mulaomerović napustio je klupu, a na nju kao vatrogasac potom sjeda Aleksandar Petrović koji je odradio pretkvalifikacijski ciklus za EuroBasket 2025. godine. U tim utakmicama naša reprezentacija upisala je tri pobjede i jedan poraz što je bilo dovoljno tek za drugo mjesto u skupini iza Poljske.

Šest mjeseci Aleksandar Petrović tražio je pravo, dugogodišnje rješenje za klupu i čini se kako ga je pronašao u trenutnom glavnom treneru Cibone – Josipu Sesaru.

Na stolu su, prema informacijama, bila dva imena, ono Josipa Sesara te Daria Gjergje koji obnaša funkcije trenera u Oostendeu, ali i izbornika u reprezentaciji Belgije.

Gjergja u Belgiji ima ‘sve što mu srce poželi’, na cijeni je i teško je bilo za očekivati da bi samo tako ostavio sve što je sagradio u proteklih desetak godina da bi došao na nesigurnu poziciju izbornika Hrvatske.

Neven Spahija i Igor Miličić vezani su ugovorima s klubovima te nisu dostupni dok Jurica Golemac traži novi klupski angažman. Jedna od želja bio je i Dusty May, trener iz SAD-a koji je prije nekoliko tjedana odveo Florida Atlanticse na Final Foura NCAA lige. Na kraju se odustalo od te ideje jer May nebi mogao voditi Hrvatsku tijekom sezone u kvalifikacijama zbog obaveza na drugom kraju svijeta. Spominjao se i Aleksandar Đikić, ali imenovanje srpskog trenera na klupu hrvatske reprezentacije bilo bi komplicirano za odraditi…

Od svih kandidata, kao najbolji izbor bio je Josip Sesar. On ove sezone u nevjerojatnim uvjetima s Cibonom radi pravo malo čudo. Do posljednjeg kola njegova Cibona bila je u igri za mjesto u doigravanju regionalne AdmiralBet ABA lige, srušena je tridesetak puta skuplja Crvena zvezda po prvi put nakon 2014. godine, osvojen je Kup Krešimir Ćosić, a i u Hrvatski Telekom Premijer ligi prva pozicija dijeli se s Zadrom.

Sesar je odličan posao radio i s Goricom protekle tri sezone koja je pod njegovom trenerskom palicom ostvarila najveće uspjehe završivši čak tri puta u TOP 4.

Detalje ugovora tek trebamo saznati, ali spominje se povjerenje na čak pet godina, što je i logično s obzirom na izjave Aleksandra Petrovića u proteklom razdoblju.